Деца премериха сили на 2 км в София

Деца премериха сили на 2 км в София

Тази събота (27 април) се проведе първото свободно бягане изцяло за деца, организирано от 5kmrun и adidas. Традиционно стартът и финалната зона бяха "Паметникът с гълъбите" в Южен парк в София, но малчуганите трябваше да пробягат трасе от 2 км.

Над 70 деца от 4 до 14-годишна възраст се включиха в бягането, като родители и придружители имаха възможност да се включат за подкрепа и собствено спокойствие, но без да се засичат техните резултати.
С най-добро време завърши Гийом Ян от възрастова група 11-14, който пробяга разстоянието за 7:59 мин., а втора финишира Саша Фейгин с 5 секунди по-късно.  Най-бърз от възрастова група 4-10 беше Калоян Николов с резултат от 9:11 минути, задминавайки много от по-големите участници.

Бягането за деца ще се организира всяка последна събота от месеца в 10 ч., като е напълно безплатно. За втора поредна година adidas подкрепя инициативите на 5kmrun с цел да се подобри спортната култура на българите, което да допринесе и за здравето им. Затлъстяването при децата става все по-наболял проблем. Според проучване на Националният център по обществено здраве и анализи, направено през 2013 г. сред 7-годишни малчугани 32,4% от момчетата и 28,6% от момичетата са с наднормено тегло.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти