Невероятен вратар спаси Рома от разгром в Украйна (видео + галерия)

Невероятен вратар спаси Рома от разгром в Украйна (видео + галерия)

Вихрено второ полувреме донесе на Шахтьор (Донецк) минимален аванс срещу Рома в осминафиналния дуел между двата тима в Шампионската лига. Гостите поведоха с попадение на Дженгиз Юндер в края на първото полувреме, но след почивката латино атаката на Шахтьор натика "вълците" в тяхната половина и обратът беше неизбежен. Въпреки няколкото изумителни спасявания на Алисон, Рома не успя да устиска преднината си и в 52-ата минута Факундо Ферейра изравни, а в 71-ата Фред вкара красиво попадение от фаул за крайното 2:1.

Украинците вече се справиха с един италиански отбор в груповата фаза в лицето на Наполи, а сега са амбицирани да елиминират и "вълците". Гостите излязоха от кризата през януари и записаха три поредни победи в Серия "А", но в Харков им беше много трудно.Шахтьор - Рома 2:1@@@
"Миньорите" се срещнаха с Рома на осминафиналите и през сезон 2010/11, когато постигнаха две победи и продължиха напред. Италианците вече имат 1 победа и 4 загуби от досегашните си гостувания в Украйна и не са опазвали вратата си суха при визити в евротурнирите в 26 поредни мача.

Факундо Ферейра водеше атаката на Шахтьор, а от втора позиция му помагаха бразилското трио Марлос, Бернард и Тайсон. В средата на терена бяха Тарас Степаненко и исканият от Манчестър Сити Фред.

На вратата на домакините бе несменяемият Андрий Пятов, а четиримата бранители пред него бяха Исмаили, Серхий Кривцов, Ярослав Ракитский и Богдан Бутко.

Рома излезе с Един Джеко напред и Дженгиз Юндер, Раджа Наинголан и Диего Пероти зад него. Капитанът Даниеле Де Роси и Кевин Строотман бяха халговете с по-дефанзивни функции.

Защитното каре на "джалоросите" оформиха Алесандро Флоренци, Федерико Фасио, Костас Манолас и Александър Коларов, а последна преграда пред нападателите на Шахтьор бе Алисон.

В първите минути си пролича желанието на домакините да стигнат до ранен гол. След остро центриране от левия фланг Ферейра не успя да засече топката, а после Рома стигна до три поредни корнера и при последния от тях Джеко стреля отблизо, но Пятов спаси. 

Шахтьор - Рома 0:1@@@

Съперниците продължиха да играят смело и с мисъл най-вече за атаката. Бернард беше блокиран, след като преди това много технично влезе в наказателното поле. Марлос пък направи за смях Коларов, но Алисон спаси удара му. В 20-ата минута Манолас скочи най-високо в наказателното поле на Шахтьор, но стреля в аут. При следващата атака на гостите и Джеко шутира, но Пятов бе заел добра позиция.

В средата на полувремето темпото на игра поспадна, а Джеко се размина с жълт картон за нарушение в  центъра. Босненецът обаче не спря да тормози защитата на Шахтьор и в 41-ата минута демонстрира, че може не само да бележи, но и да дава майсторски пасове. Той намери в наказателното поле Дженгиз Юндер и турчинът матира Пятов, въпреки че стражът на домакините докосна топката.

Шахтьор - Рома 0:1@@@

За украинците имаше и друга лоша новина преди почивката - контузията на централния защитник Сергей Кривцов, който бе заменен от Иван Ордец.

Втората част стартира с удар на Факундо Ферейра, който изобщо не затрудни Алисон. Аржентинецът обаче беше далеч по-прецизен в 52-ата минута и възстанови равенството. Той овладя топката след дълъг пас на Ракитский, финтира Манолас и след това елегантно прати топката в далечния ъгъл за 1:1.

Шахтьор - Рома 2:1@@@

В минутите след гола пред вратата на Алисон стана страшно. Бразилецът обаче даде да се разбере защо е считан за един от най-добрите вратари в света. Той парира удар отблизо на Марлос, а след това по невероятен начин изби изстрел на Тайсон, който вече беше готов да се зарадва.

Защитата на Рома се задъхваше, а халфовете много лесно губеха топката. В 68-ата минута Факундо Ферейра пак щеше да излезе на голова позиция, но Алисон внимаваше и напусна наказателното си поле, за да изчисти с глава. Дори и бразилският страж обаче не успя да попречи на сънародника си Фред да се разпише в 72-ата минута. Халфът на домакините изпълни по брилянтен начин пряк свободен удар, топката срещна напречната греда и влетя в мрежата. 

Шахтьор - Рома 2:1@@@

След второто попадение украинците се дръпнаха в половината си, а Рома всячески се опитваше да изравни. Контрите на Шахтьор обаче бяха много опасни и трети гол за домакините изглеждаше много вероятен.

В 88-ата минута Жерсон пробва изстрел извън наказателното поле, но той бе лесен за Пятов. Шахтьор атакуваше мощно в края, а "вълците" вече внимаваха да не допуснат трети гол. Точно преди изтичането на редовното време се стигна до напрежение между Пероти и Тайсон, които получиха жълти картони.

Това не беше всичко, защото буквално в последните секунди Шахтьор имаше перфектна възможност да си осигури по-солиден аванс, но падналият Бруно Перес изби в корнер удара на Ферейра.

Украинците все пак трябва да са доволни от обрата и силната си игра след почивката. Те имат само победи у дома в тазгодишното издание на турнира, но ги чака тежък реванш на "Олимпико" на 13 март.

Шампионска лига, осминафинали:

Шахтьор (Донецк) - Рома 2:1 (0:1)

0:1

Дж. Юндер (41)

1:1

Ф. Ферейра (52)

2:1

Фред (71)

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
ФОТОГАЛЕРИЯ
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти