Петте най-паметни джу джицу моменти в историята на UFC (I част)

Петте най-паметни джу джицу моменти в историята на UFC (I част)

Още от първото издание на UFC бразилското джу джицу е доказало ефективността си в сферата на смесените бойни изкуства. Победите на видимо физически по-слабия Хойс Грейси срещу опонентите, изправени срещу него, катализираха лавинообразното развитие на бойния стил не само в САЩ, но и по целия свят.  Първоначалната мистичност и екзотиката, обграждащи Бразилското Джу Джицу са заменени от споделеното мнение на всички големи имена в Смесените бойни изкуства, че без солидни познания в областта, всеки ММА боец е обречен.

Ще ви запознаем с петте най-запомнящи се моменти на хватовото бойно изкуство в историята на най-известната ММА организация.

5) Франк Мир срещу Брок Леснър 1 (UFC 81: Mir vs Lesnar)

Не са много хората в UFC, които са имали толкова тежък дебют в организацията, колкото Брок Леснър. В едва втория мач в кариерата си на ММА боец (първият, от които е победа срещу Мин Суу Ким на събитието K-1 Hero’s –Dynamite) бившия колежански шампион по борба и настоящ а суперзвезда в кеча се изправи срещу едно от големите имена на спорта - Франк Мир.

Въпреки „тежкия залък” Леснър започна по феноменален начин, като успя да събори бившия шампион в тежка категория за едва седем секунди, а след това и да пласира значително количество удари в партер.

Две минути от началото на мача, след нито една секунда от него, в която Франк Мир да не е бил доминиран, той успя да изненада Леснар с невероятен ключ на крака, който му спечелва наградата събмишън на вечерта, както и пето място в нашия списък.

4) Франк Мир срещу Антонио Ногейра 2 (UFC 140: Jones vs Machida)

Името на Франк Мир отново намира място в класацията ни. Той е известен с експлозивните си и понякога изключително опустошителни събмишъни, а мачът му с ветерана от Прайд e поредното доказателство за смъртоносните му умения. Сблъсъкът бе реванш, като Мир спечели първия чрез нокаут.

В средата на първия рунд бразилския ветеран прати Мир в нокдаун, като дори Джо Роугън (един от двамата коментатори на UFC по това време) отбелязва, че американецът е загубил съзнание и мачът може да бъде спрян. Вместо това Ногейра рискува опитвайки гилотина върху опонент, който се намира в нокдаун.

Това импулсивно решение в последствие му коства не само мача, но и вероятно най-неприятната контузия в професионалната му кариера.

Мир успя да избяга от гилотината, атакува кимура и след това да я завърши по феноменален начин, с което стана първия човек, който е и нокаутирал, и заключвал по-големия от братята Ногейра.

3) Миша Тейт срещу Холи Холм (UFC 196: McGregor vs Diaz)

Екзекуторката на Ронда Раузи имаше нелеката задача в първата защита на титлата си да се изправи срещу опитната Миша Тейт.

Бившата неколкократна световна шампионка по бокс бе подготвена тактически, като според съдийските карти успя да спечели три от първите четири рунда.

Петия рунд също започна с леко превъзходство от нейна страна, но точно тогава Тейт успя да я събори и задуши две минути преди края на мача, с което стана третата шампионка в историята на категория „петел“ при жените в UFC.

Това бяха първите три от общо пет най-запомнящи се и неочаквани Джу Джицу моменти в историята на смесените бойни изкуства. Можете ли да познаете кои са финалните две места в класацията ни? Дайте своите предположения в секцията за коментари и очаквайте втората част.

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти