Със счупена ръка Тоби Прайс взе титлата на рали Дакар при моторите

Със счупена ръка Тоби Прайс взе титлата на рали Дакар при моторите

Първият австралийски победител на рали Дакар – Тоби Прайс (КТМ) повтори успеха си от 2016 година и въпреки болките от фрактурата в лявата си китка, спечели рали Дакар 2019 в категорията при моторите. Той пое водачеството след отпадането на пилотите на Honda Хоан Бареда, който падна лошо с мотора си в третия етап, и Рики Брабек, чийто двигател се повреди в осмия етап.

С успеха на Прайс КТМ продължават тоталната си доминация при моторите на Дакар за 18-а поредна година.

Интригата кой ще грабне победата бе голяма преди последния етап. Прайс стартира с едва минута преднина спрямо Пабло Кинтания с Husqvarna в генералното класиране. Кинтания обаче допусна грешка и падна с мотора си само десет километра след старта, докато се опитваше да редуцира пасива си от Прайс. Той нарани десния си крак при падането, но продължи състезанието в опит да запази поне второто си място. Аржентинецът не успя да направи това и завърши Дакар 2019 на трета позиция, а пред него финишира втори КТМ с миналогодишния победител – австриеца Матиас Валкнер.

На четвърто място остана съотборникът на Кинтания с Husqvarna - Андрю Шорт, докато Ксавие де Султре и Хосе Игнасио Корнехо издърпаха съответно Yamaha и Honda до пето и шесто място.

Двама от фаворитите - победителят от 2017 година Сам Съндърланд (КТМ) и Кевин Бенавидес (Honda) получиха тежки наказания съответно за модифициране на мониторинг системата си и за криене на лични записки относно маршрута и отпаднаха от борбата за победа преди предпоследния етап. Най-добрият състезател с Yamaha Адриен ван Беверен остана с горчивина след като в предпоследния етап двигателят на мотора му се повреди.

Най-успешната състезателка на рали Дакар Лая Санц финишира на 11-а позиция, което е вторият й най-добър резултат след деветото място през 2015-а.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти