Бавно и славно Реал М навлиза в запазената територия на Барса

Бавно и славно Реал М навлиза в запазената територия на Барса

През последното десетилетите в Барселона се гордеят със смазващото на моменти превъзходство във владението на топката, което е изтъквано като доказателство за високата класа на тима и е в основата на спечелените трофеи. Статистиката обаче показва, че през последните сезони големият враг Реал Мадрид смело наваксва изоставането си в този компонент от играта. И не само наваксва, а и като че ли промяната в лидерството вече е настъпила, отчита вестник AS.

През сезон 2015/16 каталунците имаха средно със 76 повече подавания на мач в сравнение с “белите” - 648:572. През следващия почти не настъпи промяна - 614:539, но през последната кампания - 2017/18, станахме свидетели на следните показатели в полза на Барса - 652:599. С идването на Юлен Лопетеги на “Бернабеу” това лято изравняването вече е факт - 737:735 в полза на Реал от началото на сезона.  

Съотвено и столичани увеличават процента на владението на топката - от 57% през 2015 г. до 67% в момента. Тук “блаугранас” все още имат леко превъзходство - 70%.

Промяната се обяснява с края на епохата на Чави Ернандес и Андрес Иниеста в Барселона, които бяха в основата на този успешен стил. В същото време в Реал Мадрид инвестираха в привличането на повече полузащитници, които са в основата на тези показатели. От сезон 2010/11 насам халфовете в селекцията на “лос меренгес” са 39% срещу 29% за клуба от “Камп Ноу”.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички