Възможните тежки последствия за Барса от казуса „Гризман”

Възможните тежки последствия за Барса от казуса „Гризман”

Жалбата на Атлетико Мадрид срещу Барселона може да предизвика криза с неизчислими последици в Кан Барса. Там никой не вземаше насериозно казуса „Гризман”, та някои дори си мислеха, че Мигел Анхел Хил прави диверсионни тактики, за да успее да измъкне Нелсон Семедо по-лесно благодарение на заплахите си. Босът на Атлетико обаче е напълно сериозен и жалбата е двупосочна: към футболните и към съдебните власти.

В света на футбола не се зачита забраната за преговаряне с футболист с действащ договор. Мнозинството клубове не спазват тази норма и точно затова и не се съдят помежду си. В този случай обаче мадридският клуб се почувства унизен от Барса и от доскорошния си играч, та поради наличието на доказателства реши да заведе тези жалби.

А как така Атлетико има доказателства? По всичко личи, че някой вътрешен човек от операцията е останал зле третиран от Гризман и затова е преминал на страната на „дюшекчиите”. Когато човек се отрече от свой довереник, който познава издъно всичките му ходове, рискува да му се случат подобни неща. Помним от сериала „Пионерът” за Хесус Хил как бившият президент на Атлети и кмет на Марбейя отстрани своя адвокат Хосе Луис Сиерра и оттогава насетне започна да му пари под краката заради куп извадени уличаващи документи. В случая с Гризман изглежда, че се е случило нещо от този род.

Ако жалбата на столичния клуб мине, в Барса ще се видят задължени да платят още 80 млн. евро, сиреч цялата трансферна сума ще скочи от вече платените в Ла Лига 120 милиона неустойка до цели 200 милиона. Това би бил вторият най-скъп трансфер в историята на футбола след този на Неймар в Пари Сен Жермен. Отгоре на това Гризман ще получи наказание. Най-вероятно то ще е финансово, ала може и да бъде лишен от състезателни права за няколко месеца по подобие на Мексес и Какута, задето подписаха с други клубове без знанието на настоящите си в разрез с трансферния регламент на ФИФА.

Жалбата на Атлетико ще отиде и в съдебните власти в страната, за да вземе решение някое съдилище по декрет 1006, отнасящ се до клаузите с неустойки за разтрогване на договори, използвани само в Испания. В договора на Антоан Гризман с мадридския клуб заложената неустойка беше 200 млн. евро, когато през март т.г. Барселона влезе в контакт с футболиста без знанието на „дюшекчиите”, и слезе до 120 милиона на 1 юли.

Очевидно е, че „блаугранас” и френската звезда са изчаквали неустойката по клаузата да намалее, за да я платят. Атлетико от своя страна ще опита да докаже, че договорът между другите две страни е подписан, когато неустойката е била от 200 млн. евро, а според добре запознати източници от ръководството ги има и нужните доказателства.

С жалбата си Атлетико иска да даде пример. От една страна, за да не среща никога повече проява на неуважение и дори унижение нито от Барса, нито от който и да било друг клуб. От друга, за да не се случва отново футболист да се надсмива над „лос рохибланкос”, както правеше и още прави Гризман. Макар ходът с подновяването на договора му миналото лято да бе на хартия добър и играчът да бе задържан при цялата офанзива от Каталуня, заплатата за тази година оставане на „Метрополитано” (20 млн. евро) реално измива разликата с повишената неустойка по клаузата за разтрогване – от 100 млн. на 120 млн. евро.

В разследването на сделката могат да се открият нелегални практики от страна на ръководителите на Барса – подписан без дата договор, който е същият като този от 2018 г., както и документ с дата за постигнато споразумение през март т.г. Казусът „Гризман” може да удари директно дори по президента на „блаугранас” Джосеп Мария Бартомеу. Сандро Росел, който готвеше завръщането си начело на клуба в средносрочен план, може да ускори нещата и да се опита да го стори в краткосрочен.

И всичко това само заради демонстрацията на надмощие с публично обявеното желание да се плаща разсрочено неустойката за разтрогване на договора на французина и твърдото отказване да се преговаря за трансфер на Нелсон Семедо в обратната посока. Всичко е толкова абсурдно от страна на Барса и толкова смислено от страна на Атлети, че всяко друго решение на футболните и съдебните власти, освен в полза на мадридчани, би било огромен скандал и позор.

Но в същото време и това да загуби подобен мегаказус толкова мощен клуб като Барса също е много трудно, колкото и в този случай Ла Лига да смята Атлети за правия. Да видим какво мислят ФИФА и Кралската испанска футболна федерация.

Хавиер Гомес Матайянас, „Ел Конфиденсиал”

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти