"Бомбата" в съблекалнята на Барса вече цъка

В Барселона цари хаос. Видимо той се пренася от високите етажи надолу по веригата и неминуемо стига до терена. Финансовото и спортно-техническото планиране в големите клубове е с години напред и цели постоянно доизграждане както на институцията, така и на състава. В Барселона явно има по-висши сили, които определят политиката в последно време. Неслучайно вицепрезидентът по спортните въпроси Жорди Местре и друга важна фигура Пеп Сегура хвърлиха оставки, разграничавайки се от плановете на Джосеп Бартомеу.
Преотстъпването на Филипе Коутиньо в Байерн (Мюнхен) е пореден ход, с който ръководителите на “блаугранас” затвърждават противоречивото си управление. Бразилецът беше преследван дълго време от Барса, те в крайна сметка се домогнаха до него и след един слаб сезон захвърлиха всичките си стратегии за неговия принос и развитие.
Явно напрежението след двата грандиозни провала в Рим и Ливърпул кара шефовете да предприемат неразбираеми действия в търсене на драстична промяна. Лионел Меси и компания бленуват европейския футболен връх от 2015 година насам, когато последно стъпиха на него. Каталунците всеки сезон са основни фаворити и сезон след сезон се появяват неочаквани спънки. Джосеп Бартомеу има още две години от своя мандат и бърза да намери подходящи съотборници на Меси, за да спечели поне още веднъж трофея от Шампионската лига, възползвайки се от уменията на аржентинския вълшебник.
Появилият се вариант за привличане на Неймар явно е озарил ядро от футболисти и шефове на “Камп Ноу”. Ней Джуниър пасва перфектно на стила на “лос кулес”, няма нужда от адаптация и би върнал спомените от сезон 2014/15. Подобен ход обаче е “бомба” не само във финансовите отчети на каталунците, но и в съблекалнята, както заяви легендата Христо Стоичков. Тлъстите договори на Меси, Усман Дембеле и Антоан Гризман (и доскоро Коутиньо) по никакъв начин не позволяват наличие на нов подобен. А бъдете сигурни Неймар много скоро ще поиска заплатата на Ла Пулга! Гръбнакът на Барса изграден от дългогодишни играчи като Серхио Бускетс, Жорди Алба, Жерард Пике, както е представящият се на висота Марк-Андре тер Стеген, също си изработиха или ще искат да си изработят (и то право) увеличения на заплатите.

Действията на Бартомеу и неговите съратници, целящи връщане на Неймар, разцепват съблекалнята на “блаугранас” и това се видя на терена на “Сан Мамес” в петък вечер. Предлаганият на пазара Иван Ракитич и за миг не се усмихна през втората част. Вечно тиреният Рафиня е изпълнен с желание да блесне и често взима грешни решения в опит да стане герой. Стреснатият Антоан Гризман, който вярваше, че ще е големият удар на Барса през лятото, е тих и неуверен. За Усман Дембеле е разбираемо - явно отново е прекалил с игрите посреднощ и определено не беше в кондиция. Единствената добра новина за феновете на каталунците бяха изявите на Френки де Йонг, който даде аргументи, че ще се приспособи много бързо.

Най-наясно с цялата ситуация в отбора може би е наставникът Ернесто Валверде. За първи път той си позволи изразяване на недоволство, макар и насочвайки гнева си в неизвестна посока. Специалистът призна болката си, че трансферният прозорец още е отворен и това пречи на футболистите.

Ясно е, че модерният футбол и величието на Барса задължават клуба да притежава възможно най-много звезди и да печели наред. Неймар е суперзвезда и страхът да не отиде в Реал Мадрид води каталунците към шокиращи ходове, които могат да донесат тежки последствия - разбиване на колектива и задлъжняване. В съблекалнята вече цари хаос заради неяснотата какво ще се случи и заради липсата на уважение от страна на ръководителите към някои играчи. Фигурата на Неймар носи със себе си както много усмивки върху лицата на някои играчи, така и намръщени гримаси върху тези на други.
Дали Ней ще се завърне, ще разберем съвсем скоро. Тогава ще стане много интересно в предни позиции ще видим атомно нападение и поне една намръщена суперзвезда на пейката. В последните години политиката на Барселона започва да наподобява "галактическата" на Флорентино Перес (като изключим предните сезони на Реал Мадрид). А таланти като Рики Пуч може би ще почакат, докато не намерят пътя си другаде. Новият централен защитник от световна класа също трудно ще пристигне на Кан Барса, ако "лос кулес" изплащат Неймар през следващите години.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички