Моуриньо: Ла Лига е много по-интригуваща от преди (видео)

Какво се случи в Ла Лига след бомбастичните трансфери? Привлякоха ли точните футболисти колосите Барселона и Реал Мадрид? Оправдаха ли очакванията многомилионните покупки в най-атрактивното първенство в света – испанското? Въпроси, които вълнуват феновете на Ла Лига. Отговорите дава един специален човек - Жозе Моуриньо. Едно от най-големите имена в треньорската професия прави анализ на трансферната политика на грандовете и споделя мнението си за качеството в първенство номер 1 на планетата – Примера дивисион в интервю, излъчено в предаването „Код Спорт“ по ТВ+.

- Как оценявате промяната в Ла Лига, след като вие напуснахте първенството?

- Имам усещането, че по мое време всичко в Ла Лига се въртеше около съперничеството Барса – Реал Мадрид или Реал Мадрид – Барса, и от време на време на сцената се появяваше Атлетико, който печелеше Купата на краля. Но двата гранда бяха прекалено силни, за да бъдат догонени от отборите зад тях. Смятам, че разликата между Барса и Реал и останалите тимове е доста по-малка. Състави, които преди изобщо не бяха считани за фаворити за титлата, са много добре подготвени тактически и физически, ръководени от силни треньори, с ясна организация и ръководни структури. Мисля, че всичко това се дължи на финансите. По-малките тимове вече също разполагат със средства за трансфери и това прави Ла Лига толкова оспорвано и атрактивно първенство. Постепенно, психологическият страх от гостуванията на „Камп Ноу“ и „Сантияго Бернабеу“ изчезва и вече въпросът при визита на тези стадиони не е с колко ще загубят противниците на грандовете. По-скромните отбори вече не изпитват притеснение, дори напротив – придобиват увереност в собствените си възможности. Те пристигат, за да се борят с Реал и Барса. Да, могат да загубят, но имат вяра, че могат и да спечелят. Затова мисля, че Ла Лига е много по-интригуваща от преди.

- Кои според вас са трите най-големи фаворита в Ла Лига ?

- Не мога да кажа точно кои ще са първи втори и трети. Моето виждане е, че Атлетико Мадрид, Реал Мадрид и Барселона са претендентите, които могат да спечелят титлата. Ако погледнем таблицата в момента, точно тези отбори са на първите три места, макар да изпуснаха някои точки. Но не мога да кажа кой ще е четвърти – силите са много изравнени.

- Какво мислите, че Жоао Феликс може да даде на Симеоне и Атлетико ?

- Това момче разполага с огромен талант. Не го познавам лично, но си личи, че има силен характер и е способен да издържи на напрежението, което неминуемо ще има в отбор като Атлетико и след трансферната сума, която бе платена за него. Диего Симеоне има много ясна идея точно как да го използва, защото знае, че Феликс може да играе и като типична деветка, но и зад нападателя. Освен това има и скорост да действа по фланга и да навлиза навътре към наказателното поле. Притежава огромен технически арсенал. Физически е доста добре сложен за 19-годишен младеж и е ясно, че има голям потенциал.

- Можете ли да назовете петимата най-добри играчи в Ла Лига. Петимата, които ще блеснат с голове или спасявания ?

- Петима са твърде малко. Трудно ми е да кажа. Струва ми се малко нечестно спрямо другите, но истината е, че се фокусираме изцяло върху играчите на водещите отбори в Ла Лига. Върху тези, които всеки знае, че ще изпъкнат. Във всяко първенство, новите състезатели винаги са непредсказуеми. Точно като Жоао Феликс, за когото стана дума. Можехте да ме попитате същото и за Еден Азар и Френки де Йонг, защото когато даден футболист идва за първи път в определено първенство, то винаги има въпросителни около неговата адаптация. Истината е, че има една група от играчи, които са прекарали почти цялата си кариера заедно и именно те са тези, които носят стабилността на отбора и привличат вниманието към себе си. Те са футболистите, около които се гради състава. И те винаги са едни и същи: Лионел Меси, Жерард Пике, Серхио Рамос, Лука Модрич, Карим Бензема.... Те са тук всяка година и сезон след сезон продължават да се представят на най-високо ниво. И едва след това идват играчи като Антоан Гризман и Азар. Около новите попълнения започва да се шуми: Как ще се справят? Дали ще се адаптират? Но точно тази несигурност прави силните първенства наистина велики. Според мен двете неща, от които се нуждае всеки шампионат са две: стабилността, която дават лидерите на отборите, но и непредсказуемостта на новите попълнения, които са необходими като солта и пипера за едно ястие, за да стане то наистина страхотно. И като човек, който от близо една година гледа играта просто като фен, летните трансфери в Испания бяха много вълнуващи. Те докараха в шампионата още играчи от световна класа и направиха Ла Лига дори още по-интригуваща.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти