Провалът, който остава на пътя към върха

Провалът, който остава на пътя към върха

Микел Оярсабал бе човекът, който вкара първия гол за Реал Сосиедад в домакинството в баското дерби с Алавес на обновения стадион „Аноета“. И при все това, когато видеоклипът с неговия гол се разпространи из целия континент, този факт лесно можеше да бъде пропуснат. Да, Оярсабал наистина нанесе завършващия удар, ала цялата последвала попадението възхита бе плод на подаването, направило го възможно.

Мартин Йодегор получи топката в свободно пространство между линиите в половината на Алавес. С гръб към вратата, той се обърна рязко, прокара топката между краката на Томас Пина, после прати извеждащ пас с идеалната тежест през сърцето на противниковата защита и в коридора на Оярсабал. Това бе изблик на върховно качество, поредното доказателство за почти напълно плавното приспособяване към испанския футбол след отсъствието му от две години и половина.

Йодегор пристигна в Сан Себастиан през лятото с двугодишен наем в Реал Сосиедад от Реал Мадрид. До двубоя с Алавес неговото представяне вече бе започнало да хваща окото. Първият му гол дойде в едва втория му мач като титуляр и подпечата победата на гости на Майорка. Седмици по-късно ознаменува впечатляващата си игра срещу Атлетико Мадрид с ново попадение. Освен че даде две асистенции в началото на първенството, записа средно по 2,7 ключови подавания на мач – само Тони Кроос и Санти Касорла с по 3,3 имат по-високи показатели в сезона в Ла Лига.

Всичко това доведе до получаване на награда от Йодегор за Играч на август на баския клуб и за Играч на септември въобще в Примера. Доведе и до друго – спекулации, че президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес може да сложи край на преотстъпването му на „Аноета“ предивременно, за да го върне на „Сантиаго Бернабеу“. Засега това изглежда безпочвено, но самият факт, че се обсъжда в медиите, говори за това колко далеч е стигнал норвежецът от последната си поява с екипа на „лос бланкос“.

Лудо звучи, ала битува популярна теза, че все още едва 20-годишният Йодегор вече се е провалил като футболист на Реал Мадрид, неиздържал на бляскавата светлина на прожекторите след идването си едва на 16 години в испанския колос от Стрьомсгодсет. Това отчасти се обяснява от шумното му пристигане на „Бернабеу“. Едва 15-годишен, той вече бе суперзвезда в своята родина и счупи рекорди, ставайки най-младият играч в елитния ешелон и в мъжкия национален отбор. Преместване в европейски гранд изглеждаше сигурно след поканата за тренировки с Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Байерн (Мюнхен). В крайна сметка момъкът избра Мадрид с плана първоначално да играе във филиала Кастийя, докато междувременно се развива с тренировки с първия тим.

И всичко се стече в голяма степен по този начин в първите му две години на Чамартин, при все че игра в два мача на мъжете. През май 2015 г. се помни как замени Кристиано Роналдо в последното домакинство за сезона, а половинчасовата му изява срещу Хетафе му помогна да стане най-младият дебютант в дългата и пребогата история на Мадрид. Вторият, и засега последен, негов мач дойде година по-късно като титуляр за Купата на краля срещу скромния Културал Леонеса през ноември 2016-а.

Макар че никога не е имало план Мартин да играе редовно за първия тим в началото си в клуба, това, че не се появяваше на терена, го беляза чрез някои медии несправедливо като „издънка“. Само на 18 години, вече изкристализира тезата, че една така обещаваща кариера затъва в лоното на посредствеността.

През януари 2017 г. Йодегор бе преотстъпен от Мадрид за първи път – за година и половина в Хееренвеен. Надеждата бе престоят в Нидерландия да повиши техническите му умения, докато междувременно му се дават много шансове да играе на елитното ниво. Макар че головете така и не дойдоха при него в този му етап, постепенното му подобрение убеди друг клуб от Ередивизие – Витес, да го вземе под наем за сезон 2018/19. Мейсън Маунт, днес в Челси, игра там предишната година и бе важна фигура с 14 отбелязани гола. Докато Маунт се запътваше към Дарби Каунти, надеждата бе Йодегор да запълни оставената от него празнина.

И той не разочарова. След като се утвърди като титуляр на старта на сезона, норвежецът се наслади на най-успешния си период, и то с разлика. В края на кампанията бе вкарал 9 гола и бе асистирал за още 12, а средно правеше по 3,5 ключови паса на мач. Както Маунт преди него, се бе превърнал в изключително важен детайл в машината на Витес.

Сезонът в Нидерландия бе доминиран от Аякс с първия му дубъл от титла и купа на страната от 16 години насам. Вдъхновен от интелигентността на Френки де Йонг, амстердамският тим бе само на секунди и от финал в Шампионската лига. Такова бе влиянието на Йодегор спрямо Витес, че се заговори за възможен негов трансфер в Аякс за заместник на заминалия в Барселона Де Йонг. Слуховете скоро бяха опровергани. След засилен мониторинг на напредъка на своя играч Реал Мадрид реши, че е време да го върне в Испания.

Преместването на таланта в Реал Сосиедад устройва всички замесени страни. По-зрял след престоя си в нидерландския футбол, младежът ще има големи възможности да прогресира още повече в лига, в която възнамерява да прекара по-голямата част от своята кариера. Клубът собственик на състезателните му права пък ще може да следи по-отблизо представянето му срещу далеч по-качествени съперници. Реал Сосиедад от своя страна, както вече разбра със задоволство, ще може да се възползва от лукса да разчита на един от най-вълнуващите млади плеймейкъри в европейския футбол.

Ако остатъкът от времето му в Сан Себастиан премине също толкова по ноти както до момента, изглежда неизбежно Йодегор да бъде привикан обратно в Мадрид. След като най-сетне изгуби своята корона в Шампионската лига миналия сезон, Зинедин Зидан наследи отбор в преходен етап след завръщането си на Чамартин. Лука Модрич – фундамент в спечелилия четири от пет възможни Европейски купи тим, е вече на 34 години и вероятно в последния си сезон в бял екип. Не изглежда никак сигурно и това някой измежду Хамес Родригес и Иско да успее да убеди Зизу, че заслужава титулярно място за в бъдеще.

Ето защо има огромен шанс Мадрид да се нуждае от свежа кръв в своята полузащита в съвсем близко бъдеще. И изведнъж Мартин Йодегор изглежда в отлична позиция да се възползва от възможността. Издънката може и все пак да стигне до набелязаните пред него като вундеркинд цели. Просто ще го стори по заобиколния път.

Саймън Лойд, joe.co.uk

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти