Неочакваният месия на Мадрид

Неочакваният месия на Мадрид

Промяната бе болезнено нужна. След сезон с трима старши треньори, изпуснат хват на притежавания от три години трофей в Шампионската лига и завършек на 19 точки зад шампиона и вечен съперник Барселона в лигата Реал Мадрид трябваше да покаже решителност и го стори с харченето на 344 млн. паунда в повече от активно трансферно лято.

Еден Азар най-сетне се събра с идола си Зинедин Зидан след дълго ухажване, топ проспектът от миналия сезон в Европа Лука Йович пристигна от Айнтрахт (Франкфурт), а куп пари бяха дадени за младите защитници Ферлан Менди и Едер Милитао с надеждата да започнат постепенно да заменят старите кучета Марсело и Серхио Рамос.

Това си беше ремонт с мащаби, невиждани в Мадрид от старта на втората ера „Галактикос“ през 2009 година. Той трябваше да изстреля в орбита новата епоха под ръководството на Зинедин Зидан с 12-месечно закъснение след раздялата с Кристиано Роналдо. Работата обаче е там, че това изстрелване в бъдещето дойде не от новата вълна – Азар и Йович досега имат само два гола, а от една неочаквана фигура от старите муцуни.

През 2010 г. пък бе един от четиримата играчи на състава, обвинени в полов акт с непълнолетна проститутка, като случаят бе прекратен през 2014-а. През 2015-а беше арестуван за съучастничество в изнудването на съотборника си Матийо Валбюена заради секс запис, а през 2018-а Върховният касационен съд на Франция постанови, че полицията е действала непочтено в случая. Бензема през цялото време настояваше, че е невинен.

Скандалът доведе до изваждането му от националния тим до ден днешен. Връзката му със селекционера Дидие Дешан се вложи и миналата година нападателят заяви, че треньорът е клекнал под натиска на расистки сегменти от френското общество, които са против включването му в състава заради алжирското му потекло. Дешан твърдо отрича това с думите, че невключването е в резултат само на това, че „не е в интерес на отбора“.

Днес обаче призивите Бензема да бъде върнат в състава на „ле бльо“ неспирно растат. Изумителните 73% отговориха, че именно той е най-добрият френски нападател този сезон в анкета на вестник „Екип“, а миналата седмица Зидан се съгласи. Не на това мнение е президентът на френската федерация Ноел Льо Грет, който настоя в събота, че за стрелеца на Мадрид „авантюрата с националния тим е минало“. Това накара Бензема да му отговори в Туитър, че иска да му бъде позволено да играе за някоя от страните, за които има право, за да покаже дали е свършен на международно ниво.

При все че „петлите“ просперираха в негово отсъствие, няма съмнение във важността му за Реал Мадрид. Понякога забравяме, че той е третият най-отдавнашен играч в клуба само след Серхио Рамос и Марсело. Купен в същото лято с Кака, Роналдо и Чаби Алонсо, французинът дойде с най-малко почести преди десетилетие и сякаш бе осъден винаги да е шаферът, а не младоженецът. Битуваха страховете, че показаният талант от него в Лион, превърнал го в най-добрия млад нападател в Европа, ще се похаби покрай свиренето на втора цигулка на голмайстора Кристиано Роналдо.

Миналото лято пък мнозина очакваха Гарет Бейл да поеме лидерската роля след отпътуването на португалеца към Ювентус, ала вероятно не бива да се изненадваме, че точно Бензема се нагърби с отговорността. Да, този сезон определено не върви по мед и масло за „лос меренгес“. При все това обаче те са на върха в Ла Лига заедно с Барса и пред класиране за осминафиналите в Шампионската лига, а основополагаща фигура за това е французинът. Неслучайно Зидан го засипа с похвали и заяви, че е легенда на клуба като Роналдо и дори като Алфредо Ди Стефано.

Бензема днес е на 31 години, но никога не е бил толкова централна фигура на „Бернабеу“. Той е голмайстор за 2019/20 със засега 11 гола в 15 мача, с 6 повече от най-близкия си преследвач Родриго, като дори бележи повече от самия Лионел Меси в първенството. В една лига, доминирана изцяло от Меси и Роналдо в последното десетилетие, показателите на французина в периода биват силно подценени. А не бива да се прескачат с лека ръка 233 гола в 480 мача, още повече че цифрата щеше да е далеч по-впечатляваща, ако Бензема не се жертваше да създава положения и пространство за португалската суперзвезда.

Миналия сезон той бе като отвързан и записа 30 точни попадения – най-резултатен за него след 2011/12 с титлата при Жозе Моуриньо, а и през този изглежда готов за подобни висоти. Общо има 41 гола след напускането на Кристиано Роналдо, който записа 34 в същия период.

Бензема като че ли винаги е оставал непризнат и подценяван – не само в Испания или в Мадрид, а и в своето отечество. Може би годините му в забвение в международния футбол му помогнаха да се опази по-свеж и съответно с по-малко контузии, но постоянството му е наистина забележително. Той няма сезон с под 30 мача за Мадрид и миналия месец се разписа в 15-о поредно издание на Шампионската лига – рекорд, подобрен единствено от Раян Гигс. Намира се на 6-о място във вечната голмайсторска листа на „белите“, само на 9 гола от великия Ференц Пушкаш, и може при добро здраве и още три-четири години в клуба да застигне 323-те на обожавания на „Бернабеу“ Раул. (За 450-те на Кристиано Роналдо едва ли ще му стигне времето.)

Той е великият оцеляващ на Чамартин. Надживя Роналдо и Кака, след като тримата пристигнаха в едно и също лято. И не се съмнявайте, че ще продължи да показва на всички нови претенденти за мястото му кой е истинският крал в Мадрид.

Джеймс Дътън, „Дейли Мейл“

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти