Новият феномен е от Норвегия

Новият феномен е от Норвегия

„При първата му поява в Мьолде не мислех, че той е целият свят – спомни си Рубен Габриелсен по-рано тази година, когато бе запитан за изгряващата звезда, която въодушеви норвежците силно за първи път след един младеж на име Мартин Йодегор. – После обаче се разви по начин, какъвто не съм виждал никога преди и след това нямаше спирка. Той е много по-силен, отколкото изглежда, много по-бърз, отколкото изглежда, и много по-ловък, отколкото изглежда. Той е звяр!“.

Подходящо определение за 19-годишния Ерлинг Холанд, който тази година пое по своя собствен опустошителен поход из Европа след напускането на Скандинавия. Като типичен северняк той бе безпощаден, а като типичен викинг на мисия през Северно море преди едно хилядолетие изненада цяла Европа с пристигането си.

Добър откъм качество хеттрик в дебюта му в Шампионската лига за РБ Залцбург – първи дебютен хеттрик в турнира след Уейн Рууни за Манчестър Юнайтед през 2004 г. – нямаше как да не му спечели заглавията из цялата планета. И го постигна само за 35 минути – няма как да не отбележим, че това е момък, свикнал да взема вкъщи топката от мачовете си.

В още първия си сезон в Австрия Холанд наниза 17 гола за едва 10 мача, а хеттрикът му срещу Генк бе неговият четвърти от началото на кампанията. След двубоя от ШЛ неговият съотборник Златко Янузович отбеляза: „Головата му серия е невероятна, а хората се съмняваха, че ще може да я пренесе и на голямата сцена. Е, ето ви и още един хеттрик!“.

Минали са вече над хиляда години, откак легендарният Рагнар Лотброк помете бреговете на Западна Европа в търсене на злато, ала Ерлинг Холанд вече пише своя собствена история за летописите. С умопомрачителното си съчетание на физика и изненадваща пъргавина той превръща футболните терени в същинска кланица за защитници. Тези от австрийската Бундеслига вече разбраха на свой гръб колко е трудно да се удържи подобен млад жребец, а безпомощните им колеги от Генк останаха също толкова невярващи на очите си.

И все пак, макар че по-голямата част от Европа се събужда за идещата норвежка заплаха, неговата репутация расте неспирно от вече над 18 месеца в родината му. На човек може да му се прости, ако си бе мислел, че синът на небезизвестния Алфи Инге Холанд ще се мъчи в суровия и непрощаващ свят на професионалния футбол. След 16 поредни мача без гол в норвежката Втора дивизия за родния му клуб Брюне в дебютния му сезон, както и след безуспешни проби в германския Хофенхайм, нещата изглеждаха не най-розови за тогава 16-годишния Ерлинг.

Трансфер в Елитесериен при Мьолде със старши треньор Оле Гунар Солскяер обаче беляза началото на преминаването от момче към звяр. Въпреки непостоянния първи сезон с едва 4 гола в 20 мача, Холанд блесна във втория с четири пъти повече точни попадения – 16 във всички състезания. Под наставленията на Солскяер, пословичен с отдадеността си към изкуството на завършващия удар, бе изкована смъртоносната заплаха на момчето пред вратата на съперника.

Именно в този втори сезон скаутите на някои от най-големите клубове започнаха да се осведомяват за това какво се пече по мразовитите брегове на Скандинавия. През юли 2018 г. Холанд вкара и четирите гола срещу непобедения дотогава лидер в лигата Бран, и то още в първите 21 минути на сблъсъка. След като собственоръчно, или собственокрачно, разпердушини най-силния тим в първенството пред скаут на Манчестър Юнайтед, Солскяер скоро след това потвърди за отхвърлени от клуба оферти от няколко неназовани европейски кандидати.

При показания блясък с екипа на Мьолде елитът запретна ръкави в опитите си да си осигури подписа на Холанд, ала той показа, че е здраво стъпил на земята и не обърна внимание на големите акули в опит да продължи устойчиво развитието си. Отказал на Ювентус и Байер (Леверкузен), защото сметна, че му е твърде рано за това ниво, момъкът се спря на РБ Залцбург, където имат богат опит в шлифоването на диаманти.

Под наставленията на баща си Алфи и на суперагента Мино Райола изглежда, че талантът иска да преодолява постепенно по-малки цели, преди да отплава към лъскавите континентални клубове. „Първо трябва да стана по-добър от моя баща, а той има 181 мача в Премиър Лийг“, каза младият стрелец по-рано тази година.

Всъщност Премиър Лийг е дестинация, която определено е в полезрението на Холанд, тъй като е роден на британска земя по време на етапа на татко му в Лийдс. В интервю за норвежкия вестник „Афтенпостерн“ Холанд обяви желанието си един ден да спечели шампионската титла с клуба. Забележително е как един скандинавец от новия милениум има в сърцето си идеята да играе и живее в Йоркшир, където викингите преди 12 века стъпиха за първи път и завоюваха за себе си тези земи.

Младокът, който вече изглежда мъж при впечатляващата си физика, не бие барабаните, когато се заговори за възможността да се развие до „един от най-добрите стрелци в света“, както предвиди съотборникът му в Залцбург Максимилиан Вьобер: „Да, това е мечтата, но същата мечта споделят и още милион млади футболисти в света.“

И въпреки вродената му скромност е добре да си спомним, че това е вече пораснал мъж, за когото вкарването на голове се е превърнало в нещо като втора природа. На 30 май т.г. Холанд се вписа в аналите на Мондиала до-20 с удивителните си девет гола в един мач – срещу Хондурас, чиито ошашавени бранители не осъзнаха какво ги е връхлетяло. Той има вече 30 гола в 44 двубоя за всички възрастови групи под мъжкия национален тим.

Когато претърсваш света за най-най-най-доброто откъм футболен талант, обичайно откриваш повечето отговори в бразилските фавели, на аржентинските улички и в пропитите от слънце испански академии. В случая на Холанд обаче късметът удря в един малък крайбрежен рибарски град в западна Норвегия на име Брюне.

За повечето футболисти хеттрик в дебюта им в Шампионската лига вероятно би било перлата в короната на техните кариери, ала за младия Ерлинг това изглежда по-скоро като първата, а не като последната глава от неговия епичен роман. Ако северните поети решат да освежат старите саги, може би един ден ще има една нова само за младия звяр Холанд.

Джош Бътлър, These Football Times

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти