"От скрина": Най-голямата омерта в българския футбол?

"От скрина": Най-голямата омерта в българския футбол?

Десетилетия след прочутия финал за Купата на НРБ през 1985 г. между Левски Спартак и ЦСКА Септемврийско знаме в гората от митове и легенди в българския футбол продължава да се говори за невъобразим скандал след края на мача. Според някои мелето на терена е само прелюдия към това, което се случва по-късно в тунела. Добре, но никога никой от "сините" и "червените" не потвърждава това. Напротив - бившите звезди на Левски и ЦСКА са категорични, че не е имало масов бой. Любопитно е, че реферът Ахмед Яшаров, върнат от почивка на морето да ръководи финала, няма почти никакви изявления относно скандала през годините.

Според любителите на конспирации това е най-голямата омерта в българския футбол. Има ли наистина съзаклятие? Възможно ли е над 30 души да пазят тайна толкова дълго време? Счупена ли е наистина купата в тунела на "Васил Левски"? Имало ли е кълбо от юмруци и шутове? Наистина ли коментаторът Николай Колев и режисьорът Виктор Георгиев са пред уволнение след мача? Наистина ли мистериозно изчезват кадри, на които се вижда началото на всеобщото сбиване в тунела? Наистина ли съдията Яшаров е откаран с потрошено ребро в "Пирогов"? Наистина ли…

"Това с боя в тунела е пълна измислица. Нищо кой знае какво не се случи. Нещата в мача се нажежиха, защото Гошо Славков вкара гол, след като си поведе топката с ръка. После пък сцепиха крака на Ради Здравков. Нито обаче е имало масов бой в тунела, нито нищо. Как ще се е счупила купата, като тя беше на пистата? Купата ни чакаше там, а ние излязохме да ни наградят. В тунела единствено имаше проблем между двама-трима от Левски и Стоичков. Ицо тогава беше много младо момче и Емил Велев и още двама от неговите го заядоха. Аз им викнах нещо, отидох да видя какво става. Имаше висок тон, обиди, но нищо друго. Потушихме нещата. Как ще се бием 22-ма титуляри плюс резервите? Ние се познавахме от години. Това са глупости.

След финала празнувахме в ресторанта на хотел "Родина". После аз и няколко от съотборниците ми бяхме седнали на софра, когато ни се обадиха и ни казаха, че са съобщили, че ни разформироват. Веднага отидох при Иван Вуцов. Три дни преди финала аз, Манол Манолов, Пламен Николов и Васил Методиев се явихме в БСФС. На тази среща го нямаше Иван Шпатов (председател на БФФ по онова време и главен секретар на Министерски съвет - бел. авт.), но ни бе казано да изиграем финала без мръсни номера, честно и пр. Тогава имаше лека разправия между Симолията и Шпайдела. Категорично след финала не е имало никакви мелета", спомни си точно 30 години по-късно капитанът на ЦСКА Георги Димитров.

"Твърдението на Джеки е точно. Напълно подкрепям казаното от него. Беше точно така. Стоичков и Кокала се сдърпаха нещо, имаше остри реплики и това е. Никой с никого не се е бил, а да не говорим за масово меле. Това са пълни измишльотини. Глупости, с които комунистите се опитаха да оправдаят безумните наказания, наложени от тях", добави легендата на Левски Емил Спасов. Интересно е обаче, че в своята автобиография Наско Сираков споменава за свирепи псувни и закани, но и за опит за ритник от страна на юношата на "сините" Велислав Вуцов по играч на ЦСКА.

Ако наистина има омерта, един човек малко или много я нарушава. Това е помощник съдията Димитър Шарлачки, чийто разказ се различава значително от всички останали. Дълги години след прословутия финал Шарлачки разкрива, че "жестокото стана после в тунела". Асистентът разказва как в тунела се опитвал да брани своя колега Ахмед Яшаров, върху когото се сипели "сини" юмруци от всички страни. Сираков, Боби Михайлов и други футболисти на Левски почти стоварили на земята Яшаров. Стигаме обаче до несъответствие. Версията на главния съдия не съвпада с тази на помощника му. "Бил съм бит? Няма нищо такова. Никой не ме е малтретирал, нито ми е искал някакви обяснения. Дори на другия ден заминах за морето. Но две седмици след мача бях арестуван и обвинен в корупция. Нищо не бе доказано, разбира се, но това се отрази на психиката ми и аз сам се отказах от съдийството", твърди Ахмед Яшаров - Мечо през 1995 г.

Той и Шарлачки са в противоречие и относно появата на Иван Шпатов в съдийската стая след срещата. "При мен дойде Иван Шпатов, който нямаше никакви претенции към съдийството ми, с изключение на това, че не съм изгонил и Боби Михайлов. Защо не го направих? Страхувах се, че ако му покажа червен картон, положението може да стане неконтролируемо - играчите бяха превъзбудени, можеше да се наложи да прекратя финала. Това казах и на Шпатов", споделя реферът. Според колегата му обаче Шпатов нахлува бесен в стаята и заявява: "От утре Левски и ЦСКА няма да ги има. Разформировам ги. Но и вие повече няма да сте съдии".

"Казват, че в края на краищата истината ще възтържествува - но това не е истина"
Антон Павлович Чехов

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook 

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Последвайте каналите ни в:

Още от От скрина

Виж всички