Любо Ганев: Новият селекционер трябва да вдъхне повече увереност и самочувствие на отбора (видео)

Ники Желязков: Бих приел да водя националния отбор (видео)
Ники Желязков: Бих приел да водя националния отбор (видео)

Вицепрезидентът и кандидат за президент на БФволейбол Любо Ганев даде обширно интервю пред Sportal.bg и Sportal TV по време на събитие за Токио 2020, в което коментира и много волейболни теми, включително и какъв трябва да бъде новия селекционер на мъжкия ни национален отбор. Ето какво точно сподели волейболната легенда:
Любо Ганев: Обсъждаме срещите от европейската квалификация да бъдат извън София
"Вече има големи зали в 5 града. Ето в други ден съм на среща с кмета на Бургас, там новата зала мисля, че ще е готова до 2-3 месеца. Знаете, че следващата година имаме Европейско първенство за жени, а тази освен Златната Европейска лига за жени, имаме и европейски квалификации за мъже. Моята идея е всички мачове да се играят в различни градове, искам да разширя волейболната география. Видяхме, че има доста построени зали, които отговарят на изискванията за мачове като европейски квалификации, Златна Европейска лига, така че моята цел ще бъде да разширим точно тази волейболна география, да не играем само в София и Варна, а да включим и Русе, и Пловдив, сега и Бургас като направят залата, в Шумен видях, че има хубава зала, която може да се използва. Така че всички тези събития да могат да стигнат до повече хора, защото ако играеш само в един град, хората свикват, а това не трябва да е така".
5 имена спрягани за селекционер на националния отбор, почти сигурно ще бъде българин
"Първо, много съжалявам, че мъжкия ни национален отбор, а и женският, не успя да се класират за Олимпиадата, защото го заслужаваха, особено мъжете. Видяхте, че два пъти бяхме много близко, но за съжаление тази малка крачка е най-трудната и трябва най-много подготовка, психическа издържливост, физическа такава. Не успяхме да се справим, но имаме един цял олимпийски цикъл пред нас, имаме подмладяване на състава. Със сигурност първо ще видим кой ще е старши треньор на мъжете, а след това да си поставим такива цели, тъй като вече класирането за Париж 2024 минава през абсолютно максимално раздаване във всеки един от мачовете. Всеки един резултат се зачита, за да може отборът да се класира за Париж".
Селекционерът на България става ясен в края на март
"За треньорът на националния отбор има време. Нека направим Общото събрание, да видим кои ще бъдат хората в новия Управителен съвет, кой ще бъде новият председател на УС и тогава да вземем решение. Все пак, говорим за треньор, който да води отбора в следващите няколко години, а защо не и цял олимпийски цикъл, който на практика започва 5-годишен, тъй като и 2020-а се брои, а при мъжете имаме Лига на нациите и квалификации за Европейско първенство. Моите предпочитания е да бъде специалист, който е опитен, който може да вдъхне повече увереност на отбора, защото на този отбор му трябва повече увереност и самочувствие. В отбора има много млади състезатели и те трябва да бъдат надъхвани и да играят с по-голяма увереност, защото се видя, че във важните моменти не ни достъчно точно опита, рутината, точно това самочувствие да затвориш гейма или мача. Ще дам само един пример с Ървин Нгапет, който каквито и проблеми да имаше, последната точка срещу Германия на олимпийската квалификация, в един гейм, който беше много напрегнат, отиде човекът и я направи. И с това нещо буквално си опрости всички грехове, които беше направил последните 1-2 години. Такива състезатели трябва да имаме и ние, които могат сам да реши гейм или мач, защото само така нашият отбор може да излезе на тази пътека, на която бяхме свикнали да го виждаме - в първите Топ 4 отбора в света, а наистина там му е мястото".

"Със сигурност има много млади момчета, които могат да поемат тази тежест. И Мартин Атанасов, и Розалин Пенчев, и Алекс Грозданов са много обещаващи. При жените виждате, че имаме тотално подмладен състав. Може би там, ако имаше 1-2 от по-опитните състезателки, можеше да се поздравим с успех. Да не забравяме, че в първата олимпийска квалификация водеха с 2:1 гейма на САЩ там, Така, че има много неща, които очаквам и съм много обнадежден, защото преди всичко познавам много добре тези момчета, знам на какво са способни и знам, че далеч не са показали своите възможности".

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти