ВАР се приближава към Мондиал 2018, много страни питат за нея

ВАР се приближава към Мондиал 2018, много страни питат за нея

Системата за видео наблюдение (ВАР) най-вероятно ще получи благословия от страна на Международния футболен съвет (ИФАБ), съобщава германската агенция ДПА.

Годишното събрание на организацията, която регулира правилата във футбола, е насрочено за 22-и януари и ще разгледа резултатите от пробните опити в първенства като Германия и Италия, а на 2-и март ще бъде взето и окончателно решение около употребата на ВАР на световното първенство. Това ще се случи посредством гласуване.

Ако бъде одобрена употребата на видео повторения, това няма да задължава държавните първенства да приемат стъпка към въвеждането на системата, като тя ще бъде свободно избираема. Според Джани Инфантино, който е президент на ФИФА, системата е "изключително успешна", въпреки че тя все още предизвиква объркване сред фенове, съдии и футболисти.

Специално в германското първенство, продължава ДПА, ВАР получава смесени оценки, но бившият британски съдия Дейвид Елрей, който е технически директор на ИФАБ, даде положителна такава за глобалното въздействие на системата. "Смятам, че нещата се развиха много по-добре, отколкото повечето хора очакваха. Почти всяка седмица получаваме запитвания от различни държавни първенства за употреба на ВАР", каза той.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти