Мерцедес напуска DTM сериите и влиза във Формула Е

Мерцедес напуска DTM сериите и влиза във Формула Е

Мерцедес официално обяви, че напуска DTM шампионата в края на сезон 2018 и потвърди създаването на заводски отбор във Формула Е през сезон 2019/20. Тимът от Щутгарт бе основна част от немските серии още от подновяването им през 2000-а, а след излизането им от шампионата ще останат само два конструктора – BMW и Audi.

Мерцедес за първи път показа интерес към Формула Е миналия октомври, присъединявайки се към нарастващия списък с конструктори, запалени по изцяло електрическия шампионат.

"Нашите години в DTM винаги ще бъдат на високо място като една важна глава от моторспорт историята на Мерцедес", заяви шефът Тото Волф. "Искам да благодаря на всеки член на отбора, чиято фантастична работа направи конструктора най-успешният в историята на DTM. Преди да напуснем ще направим всичко по силите си, за да спечелим още титли, защото го дължим на феновете и на самите нас".

Мерцедес се присъедини към предшественика на модерния DTM - Deutsche Tourenwagen Meisterschaft през 1988, а първата титла пристигна четири години по-късно благодарение на Клаус Лудвиг. През 1996-а шампионатът бе прекратен заради безкрайни разходи, а през 2000-а наново възстановен.

Лудвиг спечели втора титла преди сериите да бъдат закрити, а Бърнд Шнайдер – общо пет. За Сребърните стрели на първото място приключиха още Гари Пафет, Пол ди Реста и настоящият пилот на Заубер Паскал Веерлайн.

Очакваше се Мерцедес да влязат във Формула Е още през сезон 5 - 2018/19, но по думите на Тото Волф по този начин ще имат по-голяма възможност да се подготвят за шампионата по най-добрия начин.

"Електрификацията вече се случва по пътя и Формула Е предоставя на производителите по-интересна платформа, благодарение на която новата технология да достигне до аудиторията", допълни Волф.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти