Лукас ди Граси детронира Буеми и спечели световната титла във Формула Е

Лукас ди Граси детронира Буеми и спечели световната титла във Формула Е

Бразилецът Лукас ди Граси от тима на Abt Audi е новият шампион във Формула Е, след като вчерашният кошмар за Себастиен Буеми продължи и днес. Двамата пилоти бяха фаворитите за световната титла от третия сезон на електрическите серии, като Ди Граси започна успешния си стинт във втората половина на кампанията, през която се наложи дори да кара два пъти със счупен глезен.

Буеми започна сезона като безспорен фаворит с три последователни победи, но после нещата в представянето му започнаха да се объркват. Най-големият удар, който бе нанесен върху Буеми, дойде вчера с дисквалификацията му от първото състезание в Монреал заради по-ниското тегло на болида му. Така той не взе изстраданите 12 точки от четвъртата си позиция и изостана на цели 18 пункта от Ди Граси на крачка от финала.

Кошмарът продължи и днес като след контакт в първия завой Буеми бе счупил част от аеродинамичния пакет на болида си и трябваше да премине извънредно през бокса. Това влизане още в третата обиколка му коства и всички шансове да създаде така желаната оспорвана битка с Ди Граси.

Последното състезание за сезона бе спечелено от Жан-Ерик Верн, за когото това бе първата победа във Формула Е, а на втората позиция финишира стартиралият от полпозишън Феликс Розенквист. Ди Граси тръгна пети, като на финала размени позицията си с тази на своя съотборник Дани Абт и финишира шести.

Буеми даде всичко от себе си, но трафикът на пистата го забави значително и той финишира 11-и на косъм от зоната на точките. Въпреки това неговият и на Нико Прост тим eDams Renault спечелиха титлата при конструкторите.

Жан-Ерик Верн пък пое лидерството от Розенквист едва осем обиколки преди карирания флаг и съумя да го запази до финала. Две обиколки преди него Робин Фринс закачи колата на Лоис Дювал, вследствие на което вторият се удари в стената и отпадна.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти