Дисквалифицираха победителя от Формула Е след спорен казус (видео)

Дисквалифицираха победителя от Формула Е след спорен казус (видео)

Навръх рождения си ден пилотът на Ауди Даниел Абт бе дисквалифициран от втория кръг на сезон 2017/18 във Формула Е в Хонг Конг, след като пресече карирания флаг пред всички за първи път в шампионата. Причината за наказанието бе несъответствие между баркодите на MGU модула в електрическия болид и този, въведен в техническия паспорт на автомобила.

След дисквалификацията победител стана Феликс Розенквист от Махиндра Рейсинг, докато Мортара и пилотът на Ягуар Мич Еванс също напреднаха с едно стъпало. Тимът оспорва наказанието, но безуспешно и Дани бе принуден да се сбогува с първите си 25 точки на 25-ия си рожден ден. Той се движеше втори за по-голямата част от състезанието, зад стартиралия от полпозишън Едоардо Мортара, който три обиколки преди финала се завъртя и позволи да бъде изпреварен.

Победата на Абт щеше да бъде дебютна и за шефа на отбора Алан Макниш – победител от "24-те часа на Льо Ман" на тази му позиция.

Първото състезание в Хонг Конг бе спечелено от Сам Бърд от ДС Върджин, въпреки наложено наказание за неправилно изпреварване в питлейна. Световният шампион Лукас ди Граси финишира и в двете състезания извън топ 10 – съответно на 14-а и 17-а позиции и остава без спечелена точка. Основният му конкурент в последните сезони – Себастиен Буеми - също срещна проблеми и остана 10-и и 11-и в двете последователни състезания.

Ранен лидер в шампионата стана Бърд с 35 точки, следван от Жан-Ерик Верн с 33 и Розенквист с 29.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти