Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Вестфалия (U16) 0:1 /почивка/

"От питлейна": Когато Енцо Ферари нарече първия си автомобил "обещаващ провал"

"От питлейна": Когато Енцо Ферари нарече първия си автомобил "обещаващ провал"

На 12 март 1947 година Енцо Ферари възпламенява 125 S – първата кола, която носи неговото име, а тестовото й каране по улиците на Маранело бележи и старта на модерната история на Ferrari. Тогавашната най-нова фабрика за автомобили бързо се разраства в една от световноизвестните икони на Ботуша. Сега, 70 години по-късно, Ferrari слага началото на празненствата по случай постоянството, отдадеността и ценностите, благодарение на които продължава да бъдe еталон в автомобилния свят.

125 S - първото Ferrari

Първият автомобил, започнал да доказва предимствата на Ferrari спрямо всички останали. Двигателят е 12-цилиндров с едва 1.5 литра работен обем, но достатъчно мощен за размерите си. Създаден е по дизайна на Джакомо Коломбо с помощта на Джузепе Бузо и Луиджи Бази. На 12 март 1947 година, все още без цялото си стоманено шаси, се чува за първи път ревът на Ferrari и приключението започва. Два месеца по-късно, на 11 май, автомобилът прави своя дебют на пистата "Пиаченца", а зад волана е Франко Кортезе.

Енцо Ферари се съмнява в това свое първо творение и го нарича "обещаващ провал", след като в спортния модел е открит проблем с горивната помпа още на пистата. Моментът на колебание е изключително кратък, тъй като само девет дни по-късно Кортезе става победител в Гран При на Рим, записвайки 40 безпроблемни обиколки и 137 километра при средна скорост от 88.5 км/ч. Това е едва първата от шестте победи на 125 S през 1947, най-забележителната от които – Гран При на Парма с Тацио Нуволари зад волана.

LaFerrari Aperta

Техническо съвършенство, представяне, стил и изключителност. Рядко срещаните ценности са брилянтно показани в произведението, което отбелязва 70-ия юбилей от основаването на "Черните кончета". LaFerrari Aperta е нова, ограничена специална серия модели, посветени на най-лоялните клиенти. Най-новата суперкола, излязла от Маранело, комбинира необикновено представяне и ободряване при свалянето на покрива ѝ. Създадена по модела на хибридния двигател на закритата версия, тя притежава 800 кс от 6.262-литров V12 двигател (литрова мощност от 128 кс, степен на сгъстяване 13.5:1). Към тази мощност са добавени и 120 kW от електромотора и така общата стойност достига бруталните 963 кс.
По данни на Ferrari около 60 националности ще бъдат домакини на събития, посветени на празника под надслов "Водени от емоцията" – концепция, намираща се в основите на историята на италианския бранд, а LaFerrari Aperta ще присъства на всеки един от тях.
Този уикенд започва честването в Австралия, а съспенсът очаквано ще бъде в Маранело в периода 9 – 10 септември. В чест на годишнината бе създаден и специален сайт - www.ferrari70.com.

Снимки: Ferrari Media

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти