"Тур дьо Франс" ще стартира от Брюксел

"Тур дьо Франс" ще стартира от Брюксел

Колоездачната обиколка на Франция през 2019 година ще започне на 6 юли в Брюксел и ще завърши на 28 юли в Париж, обявиха организаторите на най-престижното шосейно състезание в света.

В предстоящата обиколка, която ще бъде под номер 106, ще бъде отбелязана 100-годишнината от въвеждането на "жълтата" фланелка като символ на лидера в Тур дьо Франс. Стартът пък ще бъде в Белгия, като така организаторите ще отбележат 50 години от първата победа в Тура на Еди Меркс през 1969 година. Именно белгиецът, заедно с други три легенди на колоезденето в лицето на Бернар Ино, Мигел Индураин и Реймон Пулидор, презентираха на сцената етапите и техният маршрут.

След откриващите 192 километра в първия ден, в който състезателите ще започнат от Брюксел, ще преминат през Шарлероа и ще се завърнат в белгийската столица, във втория те отново ще карат по улиците на Брюксел в 28-километров отборен етап по часовник. Чак в третия етап обиколката ще навлезе на френска територия.

Общо участниците в Тура ще изминат 3460 километра за малко над 3 седмици, като във втората от тях ще преминат през Пирениите, а в третата - през Алпите. Почивните дни са два - на 16 юли в Алби и на 22 юли в Ним. Като най-тежки се очертават 18-ият и 19-ият етап в Тура. В 18-ия са предвидени 207 километра от Ембрюн до Валоа с преминаване на три височини на над 2000 метра надморска височина - Кол дьо Вар, Кол д'Изоар и Кол дю Галибир. В 19-ия етап пък ще бъде преодолян Кол д'Изеран, който отстои на 2770 метра. Най-интересно в Пиренеите отново се очертава да бъде изкачването на Турмале, което тази година е в 14-ия етап на 20 юли.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти