Витоша определи шампионите на България в планинското колоездене

Витоша определи шампионите на България в планинското колоездене

Близо 100 състезатели от всички краища на България се включиха в седмото поредно издание на
Home Mountain Bike Cup - шести и финален кръг от “Виваком Даунхил Серии” в дисциплината спускане. Състезанието се проведе през уикенда на Витоша и предложи много адреналин и силни емоции на участниците в събитието, което беше част от календара на Столична община и София - Европейска столица на спорта.

Трасето за спускане над Драгалевци, по което е проведе състезанието е с дължина около 2 км и е едно от първите подобни в България. Включва множество стръмни и скоростни отсечки, корени, камъни, скокове и други естествени и изкуствени препятствия и за седма поредна година изпитва уменията някой от най-добрите състезатели от цяла България.

Тази година, най-добро време за преминаването му от 2:10.42, успя да постигне националният шампион на България за 2019 година Стивиан Гатев. Това е рекорд по трасето за всички издания на събитието до момента. На второ и трето място след него в най-оспорваната категория на мъже елит се класираха Стиван Стефанов и Йоан Нейчев. С победата си на Витоша, Гатев спечели необходимия му брой точки, за да оглави и генералното класиране на сериите за годината.

В категорията на юношите до 16 години, която бе и най-многобройната през уикенда, най-бърз беше Борис Славов с време от 2:22.65 мин., следван от Михаил Георгиев и Пламен Тотев.

При младежите до 18 години най-добро време от 2:38.04 успя да постигне Цветомир Даков, следван от Мартин Христов и Преслав Иванов. Титулярът в генералното класиране на сериите за 2019 Румен Белезирев спука гума във финалното си спускане и остана на 5 място в състезанието.

В категорията на жените, с преднина от над 17 секунди пред основната си опонентка, първа завърши Изабела Янкова, която показа отлични резултати през целия сезон на родната и международната колоездачна сцена. На второ и трето място след нея успяха да се класират Виктория Гончева и Деница Тошева.

Общо 6 бяха стартовете във „Виваком Даунхил Серии“  тази година, а домакини бяха Петрич, Пампорово, Ботевград, Боровец, Чепеларе и Витоша. Спускането е една от най-интересните и атрактивни дисциплини в планинското колоездене и се развива бурно през последните години в страната ни. Повече информация за Българските Колоездачни Серии във всички дисциплини можете да намерите на www.race-series.com

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти