Притаете дъх! Започва най-оспорваното хандбално първенство в историята (видео)

Притаете дъх! Започва най-оспорваното хандбално първенство в историята (видео)

От разочарование и отчаяние до радост и надежда в рамките на броени секунди. Емоции и чувства, с които мозъкът няма време да свикне и асимилира. Защото това, което виждат очите, е трудно да се опише. Немислимо високо темпо, динамични действия от единия до другия край на игрището, изумителни изпълнения, непримиримост и битка за победата до последната секунда. 

Всичко това и още много повече ще ни осигури предстоящото европейско първенство по хандбал. То ще се проведе в Хърватия от 12 до 28 януари, а според мнозина специалисти ни очаква може би най-оспорвания шампионат от всички 13 издания в историята. Едно е сигурно - организацията, атмосферата и шоуто в четирите града домакини ще бъдат на най-високо ниво. 

Хърватите имат огромен опит в приемането на големи спортни събития, като това е вторият път, в който домакинстват на хандбалното първенство на Стария континент след 2000 година. А през 2009 получиха правото да организират и световните финали, в които националният тим на домакините достигна мача на титлата, но загуби от състава на Франция, който грабна първа световна купа от общо четири в пет издания до 2017 година.


Участниците

Като домакини, хърватите единствени не трябваше да преминават през квалификациите. Това обаче направиха всички останали 15 отбора, които си осигуриха участие на първенството. Големите отсъстващи са Полша и Русия, а изненадващи бяха класиранията на Австрия (едва трето участие) и отборът на Чехия, който пропусна Евро 2016 в Полша.

Рекордьори по появи на шампионат на стария континент са Франция, Испания и Хърватия, които не са пропуснали нито един до момента. Точно това пък са направили Дания, Швеция и Германия, но сега отново се целят не просто в силни изяви, а дори в титлата. 


Балканският полуостров е представен също от Черна гора, Македония и Сърбия, а към тях може да прибавим и словенците, които спечелиха бронзовите медали на световните финали през 2017 година. Скандинавия е представена не само от шведи и олимпийските шампиони от Дания, ни и от не по-малко амбициозните тимове на Норвегия (финалист на СП 2017) и Исландия. Сред претендентите за трофея, както винаги, са и унгарците.


Форматът

Шестнайсетте отбора са разпределени в 4 групи. Единствено последните тимове в крайното класиране ще отпаднат след първата фаза, а заелите първите три позиции продължават напред, сформирайки нови две групи от по шест отбора. Битката в тях ще е за първото и второто място, които осигуряват място на полуфиналите, а третата позиция изпраща два тима в борба за петото място на първенството. 

Градове

Мачовете от всяка от предварителните групи ще се играят в един от четирите града, избрани за домакини на шампионата. Хърватите започват похода си към мечтаната европейска титла в Сплит, където в битки от Група "А" ще срещнат Швеция, Сърбия и още един скандинавски тим - Исландия. Двубоите ще се играят в зала "Спаладиум Арена", чийто капацитет е близо 11 хиляди души.

В столицата, разбира се, ще се разчита на комфорта на 15-хилядната "Арена Загреб". Тя ще приеме срещите от Група "С", в която са настоящите шампиони на Европа от Германия, Македония, Черна гора и Словения. 

Световният шампион Франция попадна в група "B" заедно с Беларус, Норвегия и Австрия. Четирите тима ще играят в спортен център "Жатика" в град Пореч, като още в първия кръг французи и норвежци ще повторят битката от финала на световното преди година.

А зрителите във "Вараждин" ще могат да проследят борбата в група "D", която се очаква да бъде и най-оспорвана с присъствието на Испания, Дания, Чехия и Унгария.

Програма

Още в първия ден на турнира (12 януари) ще се изиграят четири мача. Въпреки че Франция и Норвегия се срещат в Пореч от 21:30, в същия час всички погледи ще бъдат насочени към Сплит, където хърватите излизат в тежък сблъсък срещу Сърбия. По-рано през деня, от 19:15, Беларус среща Австрия, а Швеция ще спори с Исландия.

Първата групова фаза ще продължи до 17 януари, а битките от втората започват още на следващия ден. Двубоите от т.нар. "Група 1" ще се провеждат в Загреб, а тези от "Група 2" във Вараждин. Те ще приключат на 24 януари. За 26-и са насрочени полуфиналните, а мачът за третото място и големият финал са на 28-ми. Всички срещи от финалната четворка ще се изиграят в "Арена Загреб". 

История

Предвид проведените едва 13 издания на европейското до момента, призьорите са доста малко - само 10. Швеция е най-успешният отбор с 4 титли от четири финала. След "синьо-жълтите" са французите, които също имат 100-процентова успеваемост при достигане мача за трофея - 3 успеха от 3 срещи. Дания и Германия имат по 2 триумфа, а Русия е с един от далечната 1996 година. 

Европейското първенство е истински кошмар за тима на Испания, който е загубил всичките си 4 финала (1996, 1998, 2006, 2016). "Ла роха" на два пъти печели и бронзовите медали. Хърватия има две загуби в мачове за титлата, по един път това се е случило на Сърбия и Словения.

Фаворити

Букмейкъри и специалисти, напълно очаквано и логично, определят за основен фаворит отбора на Франция, воден от суперзвездата Никола Карабатич, брат му Лука, изумяващия Люк Абало, мощните гардове Надим Ремили, Дика Мем и още много други играчи от световна класа. От състава липсват отказалите се от националния тим Тиери Омейе и Даниел Нарсис.

След "петлите" по шансове се нареждат Хърватия, Дания, Германия, Испания, Норвегия, Швеция, Унгария и Словения. Според самия Никола Карабатич, всеки от изброените тимове има реални шансове да вдигне трофея на 28 януари. 

Още подробности за съставите на фаворитите и това, което ни очаква на шампионата в Хърватия - вижте в нашия видео анализ, изготвен от Никола Кацаров и Александър Трифонов. 

А всички мачове от Европейското първенство може да гледате на живо и напълно безплатно на

ehftv.com
Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти