Куриозите на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг

Куриозите на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг

XXIII зимни олимпийски игри в ПьонгЧанг вече са в историята. Рекордите и героите са ясни. Но имаше и моменти, които предизвикаха усмивки и учудени погледи във всички фенове на белите спортове. "България Днес" събра куриозите от пистите, улеите и пързалките в Южна Корея.

Австрийка сви по погрешка

Австрийската състезателка Тереза Щадлобер се движеше уверено към сребърен медал в ски бягането на 30 км в последния ден на олимпиадата. Един грешен завой й коства качването на почетната стълбичка. Седем километра преди края австрийката зави в грешна посока. Така вместо втора финишира девета. Но макар и без медал, тя си осигури място в олимпийската история с куриозната ситуация.

"Не знам какво стана - обяви Щадлобер. - Тръгнах в грешната посока, при това го направих два пъти. При втория път вече тотално изключих. Да се смея ли, да плача ли?"

Скок-подскок по пистата

Катерица изскочи внезапно на пистата по време на надпреварата в паралелния слалом в сноуборда. Гризачът мина на сантиметри от дъската на австрийската спортистка Даниела Улбинг. Спортистката запази хладнокръвие и успя да избегне удара и дори завърши на първо място.

"Видях катерицата отдясно, когато тя беше точно до сноуборда ми. Беше доста голямо зверче. Радвам се, че не пострада", сподели спортистката.

Атракцията от Тонга

Представителят на Тонга на олимпиадата стопли сърцата на корейската публика и се превърна в център на вниманието по време на парада на спортистите на откриването на игрите. 34-годишният Пита Тауфатофуа излезе гол до кръста и по сандали, гордо развявайки флага на страната си. Единственият представител на Тонга не се уплаши от минусовите температури и дефилира под аплодисментите на зрителите.

Тауфатофуа завърши на 114-о място в ски бягането на 15 км. Той заключи, че е по-ценно това, че е бил с приятели на трасето, отколкото по-предно класиране.

"Никога не съм бил силен на 15 км, защото свършвам горивото още на втория - призна той. - Предпочитам да завърша сред последните, където са много мои приятели, отколкото да бъда сам в средата. Ще се посмеем хубаво, защото се познаваме добре с тях. Докато в челото се бореха да станат първи, ние си направихме своеобразна битка да не бъдем последни."

С едни гърди напред

Световната шампионка при танцовите двойки във фигурното пързаляне - Габриела Пападакис, заголи гръд по време на краткия танц от олимпийския турнир. Младата французойка така се беше концентрирала в изпълнението на програмата, че не забеляза веднага интимния проблем с екипировката си. По време на едно от завъртанията презрамката на роклята й се отмести и лявата й гърда бе представена през всички зрители в залата.

"Беше изключително разконцентриращо. Най-лошият ми кошмар, и то на олимпийски игри. Казах си просто: "Трябва да продължиш", сподели Габриела. В крайна сметка тя и партньорът й Гийом Сизерон спечелиха сребърните медали. И то след като имаше "технически" проблем и по време на волната програма. Долната част на роклята й щедро се отвори, докато тя се въртеше на леда със Сизерон, разкривайки задните й части.

Студът мъчи скиорка от Того

Ски бегачката от африканската държава Того Матилда-Амиви Птижан завърши на 59-о място в квалификацията в спринта (класически стил). След състезанието тя обяви, че е е шокирана от ниските температури въпреки второто си участие на олимпиада.

В момента Матилда е на 23 години, а да кара ски се научава при идването си да следва във Франция.

"Извинете ме, но искам да се прибера на топло. Никога не ми е било така студено в живота ми", отряза журналистите след финала тъмнокожата скиорка.

Интересно е, че на последното, 68-о място финишира иранската състезателка Саманех Бейрами Бахер, която е водила подготовка за олимпиадата предимно с тичане.

Ледецка сътвори сензация

Чехкинята Естер Ледецка сътвори една от най-големите сензации в историята на алпийските ски и олимпизма изобщо. Тя грабна титлата в супергигантския слалом при жените в Пьонгчанг. Дотук - нищо толкова сензационно, ако не се брои фактът, че Ледецка всъщност е колежка на Сани Жекова. Сноубордът е основният спорт на чехкинята. След триумфа Ледецка призна, че е взела ски назаем от носителката на световната купа и кралица в техничните дисциплини Михаела Шифрин.

"Победата на Ледецка е абсолютен шок. На олимпийски игри се случват доста странни неща", коментира Линдзи Вон.

Няколко дни по-късно Естер стана първата жена с индивидуални олимпийски титли в два различни зимни спорт. Ледецка спечели и паралелния гигантски слалом в сноуборда. Тя издържа на напрежението и напълно оправда ролята на фаворит с категорична победа в коронната си дисциплина.


"България Днес"
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти