Попето и Спартак започнаха защитата на титлата с неочаквана издънка (видео)

Попето и Спартак започнаха защитата на титлата с неочаквана издънка (видео)

Шампионът Спартак (Москва) не успя да спечели първия си мача от новия сезон. В най-старото руско дерби отборът на Масимо Карера изпусна победата срещу завърналия се в елита Динамо (Москва) и сблъсъкът на "Арена Химки" завърши 2:2. Спартак поведе с 2:0 до почивката благодарение на попадения на Куинси Промес и Луис Адриано, но през втората част тимът отпадна физически и динамовци се добраха до равенството с попадения на Кирил Панченко и резервата Александър Ташаев. Домакините стигнаха до равенството във 2-ата минута на добавеното време, а вина за гола носи цялата защита на Спартак и вратарят Артьом Ребров.

Ивелин Попов влезе в игра в 65-ата минута, но се отличи само с жълт картон. Българинът не успя да помогне на своя отбор да удържи финалния щурм на Динамо и "сините" заслужено взеха точка, която ще им даде допълнителна увереност.
През лятната пауза Спартак не направи сериозни промени в състава си, като единственото ново попълнение до момента е сръбският защитник Марко Петкович. Бившият футболист на Цървена звезда остана на пейката за сметка на опитния Андрей Ешченко. Ивелин Попов, който беше титуляр в двубоя за Суперкупата на Русия срещу Локомотив (Москва), спечелен с 2:1, отстъпи мястото си на Лоренсо Мелгарехо. Атаката се водеше от Зе Луиш, а Луис Адриано и Куинси Промес нападаха по двата фланга.

Динамо с лекота спечели промоция за елита още в първия сезон след драматичното си изпадане. Клубът реши голяма част от финансовите си проблеми и направи стойностна селекция, включваща нападателя на Краснодар Вандерсон, централния защитник Тони Шунич, дошъл от Щутгарт, халфа на Кайзериспор Самба Соу и Алексей Ионов, който се завърна от ЦСКА (Москва). От тях сред титулярите за дербито попаднаха Шунич и Ионов, а най-много надежди феновете възлагаха на Кирил Панченко, който стана голмайстор на ФНЛ. Редом до него в предни позиции действаше черногорският национал Фатош Бечирай.
Символичните домакини получиха ранна възможност да поведат в резултата, но Ионов направи по-трудното и от чиста позиция прати топката покрай вратата. Динамовци пресираха съперника дълбоко в неговата половина и го принуждаваха често да греши при изнасянето на топката. Спартак също можеше да поведе още преди 10-ата минута, но Луис Адриано се подхлъзна и не нанесе прецизен удар. Бразилецът беше най-активен в редиците на шампионите и нов негов шут премина над напречната греда.

В 17-ата минута Мелгарехо центрира и Луис Адриано от няколко метра с глава стреля в аут. Всички футболисти в червено се хванаха за главите, невярващи от каква позиция пропусна техният съотборник. Спартак постепенно овладя средата на терена благодарение на енергичните Денис Глушаков и Фернандо. Бразилецът изведе с майсторски пас Луис Адриано в наказателното поле, но той по-скоро подаде топката на Антон Шунин и пропиля поредния шанс за откриване на резултата. В 24-ата минута Промес центрира отдясно, Шунин излезе неразчетено, но Зе Луиш с глава стреля неточно.

В 29-ата минута Глушаков намери спринтиращия Мелгарехо, който от самата аутлиния центрира и неособено високият Куинси Промес с глава даде заслужена преднина на Спартак. Динамовци имаха претенции, че атаката е започнала след неотсъдено нарушение на Иля Кутепов срещу Бечирай. Само три минути по-късно Спартак нанесе нов удар. Този път Промес с перфектен пас изведе зад защитата Луис Адриано и той не сбърка - 0:2.
Динамо нямаше отговор за скоростните комбинации на играчите в червено и чак в края на полувремето отново опита няколко атаки, но стигна само до един неточен удар на Панченко.

На почивката старши треньорът на Динамо Юрий Калитвинцев пусна в игра Самба Соу и той можеше да го зарадва още при първата атака на тима след подновяването на играта. Артьом Ребров спаси силния удар на малиеца, а при добавката Соу стреля в аут. Динамовци продължиха да атакуват и в 54-ата минута интригата се върна. Фатош Бечирай добута топката до Панченко, който със силен и много точен удар направи безпомощен Ребров.
И в следващите минути "сините" доминираха, което принуди Масимо Карера да вземе мерки. Италианецът смени Луис Адриано с Ивелин Попов, който бързо си заработи жълт картон за нарушение срещу набралия скорост Соу. Преди това пък Зе Луиш се прояви с великолпено изпълнена задна ножица, но малко не му достигна, за да вкара трети гол за Спартак.

Дебют за Динамо направи и Вандерсон. Бразилецът трябваше да помогне в последния четвърт час, когато домакините с всички сили се стремяха да изравнят. В 83-ата минута точно пред Вандерсон се откри добра възможност да изравни, но неговият удар беше блокиран. След това пък Ионов не можа да се разпише отблизо. Спартаковци видимо изнемогваха физически след 120-те минути срещу Локомотив и бяха наказани в добавеното време, когато Вандерсон центрира, никой от защитниците в червено не пресече подаването и Ташаев с малко късмет насочи топката във вратата за крайното 2:2.

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти