Гледай на живо

100 години Етър: „Звездите на „Етър” (ветерани) - Национален отбор „Звездите на България” (ветерани) 0:4

Тото ченге ще следи под лупа мачовете в баскетбола (видео)

Тото ченге ще следи под лупа мачовете в баскетбола (видео)

В родния баскетбол обмислят да ангажират спец по залаганията, за да се пресекат всякакви възможни опити за договорени мачове, стана ясно на пресконференция в Пресклуб "България"с участието на председателя на Националната баскетболна лига Иван Чолаков и шефът и треньор на БК Левски 2014 Константин Папазов.

"Щом има допинг ченгета, защо да нямаме тото ченге?", попита Папазов. Той смята, че това може да е български експерт. Той ще следи за залаганията и то срещу много по-малко заплащане от 16 хил. лв. , колкото е дала федерацията на авторитетна международна компания да направи анализ дали има уредени мачове. За три от 140-те бaскетболни срещи в първенството (Спартак Пл – Левски, Черно море - Лукойл и Лукойл – Рилски спортист) има съмнения за нечестна сделка, сочи резултатът.
Пресконференция на НБЛ 
Идеята за тото ченге е обсъдена на последното заседание вчера на НБЛ, на което е прието решение всеки играч да подписва декларация, че няма по никакъв начин да се включва в незаконни залагания. Освен това, при поискване от НБЛ или БФ Баскетбол състезателите дават съгласие да минат през детектора на лъжата.

Играчите на Черно море вече бяха подложени на такава проверка, след като се появиха съмнения, и то от самия клуб, за черно тото и в малкия финал срещу Рилски спортист за определяне на третото и четвъртото място в класирането на първенството.
Пресконференция на НБЛ 
"Баскетболистите са хора на честта и за 400-500 лв. колкото максимум са залозите за един мач у нас, няма да жертват името си и да останат на улицата", категоричен е Папазов.

На 5-часовото си заседание НБЛ е обсъдила и модела за бъдещото развитие, тъй като досегашната практика е на застой, стана ясно още от думите на Папазов и Чолаков. Не е удачен принципът за избор на председател на организацията за една година, на ротационен принцип измежду президентите на клубовете. Председателят трябва да се избира за няколко години (2,3 или 4) с програма и да може да я осъществи. Той ще получава парично възнаграждение, а не както досега да работи на обществени начала. Лигата ще обяви конкурс за мениджър за развитието, който ще отговаря за рекламодателите, спонсорите, условията в баскетболните зали и др.

Целта е лигата да подобри приходите си и да увеличи значително популярността на красивата игра с оранжевата топка. Клубовете с 4-има и повече чужденци задължително трябва да имат отбор освен в елита, и във втора дивизия, за да се осигури място за българите, отпаднали от първия отбор, гласи другото решение на Лигата.

ГАЛЕРИЯ

Снимки: Емона Цончева, Sportal.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти