Обичаш ли това, което правиш, възрастта не е от значение

Обичаш ли това, което правиш, възрастта не е от значение

Гандия е градче, отстоящо на по-малко от час път от Валенсия, където живеят и работят доста българи. През сезон 2008/2009 за кратко в местния баскетболен тим играе и Божидар Аврамов, който в онзи период е част от елитния Валенсия Баскет, но е пратен да се обиграва във втородивизионния тогава клуб.

Повече от 10 години след това българското население в региона продължава да е доста голямо, а баскетболния клуб преминава през няколко трансформации, но все още съществува и играе в четвърта двизия на местния баскетбол. В състава на Гандия Баскет Атлетик, както е сегашното наименование на отбора, преобладават предимно младоци, както и един ветеран, който би могъл да бъде баща на абсолютно всеки един от съотборниците си. И който е бил в редиците на отбора през 2008 година.

Шалоун Синк Милър Уест, познат на Иберийския полуостров просто като Шай Милър, играе професионално от 1997 година насам. В края на октомври навърши 45 години. Най-възрастният му съотборник е роден през 1990 година. Най-младият пък е набор 2000. Милър, който е родом от Чикаго, Илинойс, но има и испанско поданство, продължава да се състезава редом до два пъти по-млади от него състезатели и сам признава, че не мисли да спира, поне не и докато играта му носи радост и удоволствие.

“Тайната е да харесваш това, което правиш. Малко са играчите, които са на 40 или повече години, но продължават да играят. Мога да кажа, че го правим, защото все още ни доставя удоволствие. Освен това винаги съм полагал грижи за тялото си и го познавам, а ако това не беше така, нямаше да съм тук сега”, разказва той в интервю по-рано през годината.

“Баскетболът е почти всичко за мен в този живот. Баскетболът е начин да разбирам и да се уча от живота. Ако я нямаше играта, не бих разбирал защо има смисъл да се живее”, добавя ветеранът.

Досега през сезон 2019/2020 Милър е записал шест мача за Гандия, а в тях има впечатляващи показатели - 11.3 точки, 8.8 борби, 2.0 асистенции, 1.5 чадъра и 65.8% успеваемост в стрелбата от игра. Всичко това му носи среден коефициент от 20.3 пункта, а Шай и съотборниците му са на второ място в класирането на своята група с 4 победи и 2 загуби.

205-сантиметровият баскетболист все пак се подготвя и за това, което го очаква след края на дългата му кариера. Той е треньор в школата на Гандия и се радва изключително много, защото в състава на първия отбор личат имената на момчета, които са се развили пред очите му и познава още от деца.

След повече от 600 мача и над 20 години в професионалния баскетбол, един американец, когото испанците вече доста време смятат за свой, затвърждава вечната максима, че възрастта не е от значение, стига да изпитваш удоволствие от това, което правиш

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти