Два отбора от дивизиите на различни държави ще домакинстват на един и същи стадион

Два отбора от дивизиите на различни държави ще домакинстват на един и същи стадион
За първи път в историята на европейския футбол два отбора от елитни дивизии на две различни държави, ще играят домакинските си срещи на един и същи стадион. Съоръжението, което ще се поделя е "Брандиуел Парк" и официално е дом на мачовете на тима на Дери Сити - един от най-стабилните тимове в първенството на Република Ирландия.
От новия сезон стадионът ще бъде използван за домакинските мачове и на тима на Инститют, който сега се завърна във Висшата лига на Северна Ирландия. По принцип клубът Инститют е от предградието Дръмахо, но стадионът им "Ривърсайд" пострада много лошо от наводненията през август миналата година и все още не може да бъде възстановен.
Ръководството на Инститют спешно трябваше да потърси лицензиран стадион, за да бъдат допуснати до участие в Премиършип на Северна Ирландия. План Б за тях беше Дъ Овъл на Гланторан, но това означаваше пътуване на 138 мили (220 километра) за всеки уж домакински мач. Но след гласуване в клуба Дери Сити и в градската управа на Дери беше решено Брандиуел да бъде домакин на мачовете на тима от сателитното селце, който се завръща в елита.
Решението е повече от специално предвид историята на конфликтите между католици и протестанти в Северна Ирландия. Град Дери (или Лондондери) се намира в Северна Ирландия, на самата граница с Републиката, и населението там е преобладаващо католическо. И Дери Сити играеше до преди 33 години в първенството на Северна Ирландия, но предвид натрупаната омраза и напрежение, отборът реши да не мери сили с протестантски отбори. Така с решение на УЕФА клубът премина под шапката на съседната католическа Република Ирландия.

Само 2 километра от центъра на Дери в източна посока се намира Дръмахо, където пък е домът на небесносините от ФК Инститют, нов член на елитната лига на Северна Ирландия.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти