Шеф на Швейцарската федерация призова да бъде забранено двойното гражданство в детско-юношеския футбол

Шеф на Швейцарската федерация призова да бъде забранено двойното гражданство в детско-юношеския футбол

Алекс Мийшер, генерален секретар на Швейцарската футболна федерация, призова да не бъдат допускани играчи с двойно гражданство в тренировъчните кампове на младежките национални отбори на страната. Основният мотив на Мийшер е това, че някои играчи могат да се възползват от програмите за развитие на детско-юношеския футбол в Швейцария и да избират да играят за други страни в последствие.

"Искаме ли наистина футболисти с двойно гражданство? Трябва да има начин играчите с мултинационалност да бъдат връзвани за швейцарския отбор от ранна възраст. Това е идея, която обмислям от известно време. Ситуацията с орлите доказа, че има проблем", каза той за “Тагесанцийгер”.

Думите на Мийшер не са изстрел в тъмното, защото швейцарците загубиха някои футболисти с двойно гражданство. Такива са Таулант Джака (Албания), Иван Ракитич (Хърватия) и Франк Фелтшер (Венецуела).

"Чуваме много обещания, а когато станат на 21, решават да играят за друга държава заради по-големия шанс да бъдат в националния отбор. Шокиращо е, че ние нямаме абсолютно никакво предимство в това отношение. Подобни играчи заемат много скъпо и важно място в тренировъчните процеси на националите. Може би детско-юношеските ни програми трябва да бъдат отворени само за деца, които нямат двойно гражданство", продължи Мийшер.

Той добави: "Днес се радваме, че националният ни отбор е силен. Но ако Босна, Хърватия, Албания и определени страни от Африка се класират за някое от следващите световни първенства, може да се окаже така, че ние сме създали немалко футболисти за други нации. Също така, на самите играчи ще им бъде далеч по-спокойно, ако направят рано своя избор".

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти