АИК (Стокхолм) с титлата в Швеция (видео)

АИК (Стокхолм) с титлата в Швеция (видео)
Отборът на АИК (Стокхолм) спечели шампионската титла на Швеция в последния кръг на първенството, след като се наложи с 1:0 при гостуването на Калмар и завърши с 2 точки пред преследвача си Норкьопинг.

АИК (Стокхолм) печели шампионската титла за първи път от 2009-а година насам, след като завършва в първенството със 67 точки. Защитникът Робин Янсон увенча прекрасния си сезон с шампионски гол, след като се разписа в 45-ата минута. За АИК, дори и да е печелил титлата предишни години, тези 67 точки са клубен рекорд. Янсон пък се разписа с глава, засичайки центриране от свободен удар.

"Това е най-невероятният момент в моя живот. Емоциите са неописуеми и разтърсващи, заяви крещейки Янсон пред шведското радио. Това е първи сезон в Алсвенскан (елита на Швеция) за 27-годишния играч, който преди Нова година играеше в трета лига за отбора на Одеволд и изкарваше по-голямата част от парите си като майстор на подкови за коне.


Третото място остана за Малмьо, които се добраха там в последния кръг след успеха над Елфсборг с 2:0. Миналогодишните шампиони имат 58 точки, с колкото остана и 4-ият Хамарби след 3:3 като гости на Йостерсунд.

Ветеранът Себастиан Ларсон, който през юни се присъедини към АИК, беше избран за играч номер 1 на сезона само след 5 месеца по терените на страната. А треньорът на шампионите Рикард Норлинг може да се похвали с няколко рекорда, в това число победи без допуснат гол и най-добра защита.

От групата изпадат Требелорг и Далкурд, а Бромапойкарна ще играе бараж за запазване на мястото си срещу АФК Ескилтуна, трети във втора дивизия. Отборът на Далкурд, създаден от кюрдски емигранти през 2004-а година и изкачил се в продължение на 8 години по едно ниво нагоре, не успя да се задържи в елита и се връща във второто ниво само след един сезон. Отборите на Хелзинборг и Фалкенберг пък се връщат директно в Алсвенскан, след като заеха първите две места във второто ниво.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти