Ирина Винер: Хубаво, е че всички си тръгват доволни

Ирина Винер: Хубаво, е че всички си тръгват доволни

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика и старши треньор на националния отбор Ирина Винер-Усманова коментира завършилото световното първенство в София. 70-годишната Винер-Усманова не беше разстроена, че гимнастичките от руския ансамбъл спечелиха само един сребърен медал на финалите на отделните уреди в последния ден. Титлата на пет обръча спечели България, а на три топки и две въжета - Италия.

"Нищо не е станало. Ние спечелихме седем златни медала, днес още един сребърен, всички трябва да спечелят нещо. Много се радвам, че България взе злато, че Италия спечели златен медал, Япония - сребро, Украйна - бронз. Много е хубаво. Един известен и интелигентен човек от спорта казва: "Световните първенства трябва да бъдат поделени, а на Олимпиадата да спечелите всичко. Основните дни бяха петък и събота - в тях бяха олимпийските дисциплини. Ние излязохме без притеснения, без засечки, въпреки всичко. Видяхте залата колко беше агресивна", каза още Винер за руските медии.

"За съжаление, днес олимпийската шампионка сбърка веднъж, а втория път също олимпийска шампионка сгреши. И на слънцето има петна, но така трябва да бъде. И е много хубаво, че всички си тръгват спокойни и доволни от това световното първенство, а ние сме доволни най-много. Имаме седем златни медала", добави най-влиятелната жена в руската художествена гимнастика.

"Тук беше президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. Той каза, че това е великолепен спорт, хареса художествената гимнастика - изпълненията, съчетанията. Дойде, за да ме поздрави лично и каза, че златния и бронзов медал в многобоя е много голям успех. Томас Бах беше много доволен от това, което видя, а това е много важно", каза още Винер-Усманова.

"Често се говори, че художествената гимнастика не е спорт, не е трудна. А Бах подчерта, че всичко е много трудно, емоционално и интересно. И най-главното е, че той хареса съчетанието на изкуство и спорт. Затова съм много щастлива, че така завърши всичко - не за това, че Русия винаги е първа, а че и други страни се качиха на върха на стълбичката. Това е голямо щастие и за нас. Особено, след като японците ги тренират руснаци", добави президентът на руската федерация.

Последвайте каналите ни в:

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти