БФХГ с фундаментални предложения за промени в правилника и съдийството

БФХГ с фундаментални предложения за промени в правилника и съдийството

След направен анализ на последните състезания, организираните кръгли маси по време на Световното първенство в Баку и във връзка с писмото на Президента на ФИГ г-н Моринаре Ватанабе до всички федерации, Българска федерация по художествена гимнастика представя идеи за запазване идентичността и красотата на спорта, запазвайки еволюционното му развитие по отношение на трудността с тяло и уред.

Предложенията в това писмо ще дадат възможност на гимнастичките да покажат най-силните си качества, които им дават възможност да бъдат конкурентни на най-изявените в света. Състезателки с по-малко физически качества ще имат стимул да се развиват в друга посока - повече в работата с уреда или да залагат на артистичност и танцувалност.

Тези промени биха довели до бърз скок в еволюцията на гимнастиката, повишавайки атрактивността и разнообразието в стила и композициите на отделните състезатели.

От изключително значение е оценката за артистичност (най-дискутирана в последните години в средите на специалистите), защото в спорт, който използва музика, хореографията отправя емоционално послание към публиката.

След огромното развитие на гимнастиката в посока трудност с тяло и уред, артистичността изостана драстично и беше пренебрегвана през последните години. Смятаме, че този компонент от оценката, трябва да има равнопоставеност с оценките за трудност тяло /D1-2/ и уред /D3-4/.
Последвайте каналите ни в:

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти