Гледай на живо

"Синя звездна класация", ОСК "Левски" награждава най-добрите си спортисти

Десетима от Арсенал героично измъкнаха точка от Челси в емоционално лондонско дерби (видео)

Десетима от Арсенал героично измъкнаха точка от Челси в емоционално лондонско дерби (видео)
С характер и голяма доза късмет Арсенал успя да измъкне точка от гостуването си на "Стамфорд Бридж", завършвайки 2:2 с Челси в лондонското дерби от 24-тия кръг на Премиър лийг. Домакините играха по-силно почти през цялото време, а бяха улеснени и от факта, че още в 26-ата минута "топчиите" останаха с човек по-малко след червен картон на Давид Луис, който в същата ситуация направи и дузпа. Челси поведе, след като Жоржиньо (28') я реализира. С първия си удар в мача Арсенал изравни чрез Габриел Мартинели (63'). Сесар Аспиликуета (84') отново даде аванс на домакините, но с втория си точен изстрел "артилеристите" пак изравниха. Този път герой за гостите бе Ектор Белерин (87'). Така, въпреки че единият отбор отправи 19 удара, а другият  само два, това дерби завърши без победител.
Франк Лампард бе направил две промени в сравнение със състава, който загуби с 0:1 от Нюкасъл в последния кръг. Емерсон и Матео Ковачич замениха съответно контузения Рийс Джеймс и Мейсън Маунт, който остана на скамейката за началото.  Ектор Белерин стартира за Арсенал, като испанецът носеше и капитанската лента в отсъствието на Пиер-Емерик Обамеянг, който изтърпява наказание. Габриел Мартинели запази мястото си в атаката на "топчиите".
Още във втората минута гостите организираха добра контраатака след бърза комбинация между Мартинели и Сака. Последният обаче центрира много неточно.

Челси веднага пое инициативата. В седмата минута Ковачич получи топката на около 15-ина метра фронтално от вратата, но самопожертвувателно Мустафи блокира силния удар на хърватина. Домакините изпълниха три ъглови удара за кратко време, при последния от които Кристенсен стреля с глава, но встрани от вратата. Арсенал изпитваше огромни затруднения да се справя с пресата на Челси и да изнася топката в тези минути.

В 15-ата Ейбрахам бе изпуснат и засече с глава от шест метра центриране на Хъдсън-Одойн. Нападателят обаче не успя да нанесе добър удар и Лено улови без проблем - великолепен шанс за тима на Лампард. Малко след това Хъдсън-Одой опита да изненада Лено, който очакваше центриране. Топката "кацна" върху напречната греда.

След този период гостите привидно се успокоиха за няколко минути, но тогава дойде фатална поредица от груби грешки. Мустафи върна много лошо назад, Лено се опита да излезе и да пресече, но не го направи навреме и бе преодолян с лекота от Ейбрахам, който впоследствие бе съборен от Давид Луис. Главният рефер не се поколеба да покаже бялата точка, но в добавка извади и червен картон на бранителя, който оспори  това решение, защото не бе последният човек в защитата на Арсенал. Решението обаче остана и след проверката на ВАР, а Жоржиньо за пореден път изпълни безупречно дузпата - 1:0.
Челси очаквано владееше много повече топката в началото на втората част. Изненадващо до гол обаче достигнаха "артилеристите", и то при първата си ситуация в мача. Мартинели тръгна с топката от своята половина, а Канте се подхлъзна в централната зона, като по този начин остави свободен коридор за бразилеца. Мартинели спринтира до наказателното  поле, след което пусна хладнокръвно покрай Кепа - 1:1.
Голът даде самочувствие на Арсенал и в 73-тата минута Лаказет прати топката за втори път във вратата на Кепа, но този път попадението правилно бе отменено заради засада на французина.
Минута след това Лено спаси вратата си след добър пробив на Вилиан и силен шут на бразилеца.
В 80-ата минута стражът на Арсенал отново бе на висота, след като с великолепна намеса успя да парира много труден удар с глава на Баркли, който стреля с гръб към вратата, но насочи топката по изключително опасен начин.
Шест минути преди края Челси все пак заслужено стигна до втори гол. Домакините изпълниха късо корнер, след което Хъдсън-Одой центрира в наказателното поле, а Аспиликуета засече отблизо. Ейбрахам бе в положение на засада, но се връщаше назад, така че попадението бе зачетено. Но и това не беше всичко. В 87-ата минута Арсенал за втори път стигна до изравнително попадение, дошло отново от нищото. Белерин получи отдясно на наказателното поле и с много прецизен удар в далечния ъгъл направи 2:2. Кепа не успя да се намеси добре за пореден път през този сезон.
До края Батшуай направи един сериозен пропуск.
Челси има шест точки преднина пред Манчестър Юнайтед в битката за четвърто място, но утре "червените дяволи" могат да скъсят дистанцията наполовина, ако спечелят срещу Бърнли на "Олд Трафорд". Арсенал остава на десета позиция с 30 пункта - десет по-малко от градския си съперник.
СТАТИСТИКА ТУК!
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички