Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Вестфалия (U16) 0:1 /почивка/

Потвърдено: има събрани доказателства, които отиват в УЕФА

Потвърдено: има събрани доказателства, които отиват в УЕФА

Европейската антидискриминационна организация FARE потвърди, че е събрала и ще предостави доказателства за прояви на расизъм от страна на българските привърженици по време на изминалата европейска квалификация срещу Англия. Председателят на организацията Пиара Поуър обясни, че след това УЕФА ще трябва да решава какво да прави.

“Имахме наши наблюдатели на мача и тяхната роля в случая е главна, защото те ще са отбелязали проблемите и събрали доказателства за това, което всички видяхме по телевизията - коментира Поуър, цитирана от “Дейли Мейл”. - Не поставяме под въпрос факта, че имаше мащабна проява на расизъм и сега това ще бъде доказателството, от което УЕФА се нуждае, за да започне законово оправдано разследване на българите”.

121 България - Англия

“Част от доказателствата ще бъдат предоставени от нас, а други ще са от телевизията, която излъчи двубоя - продължи началникът на FARE. - Ето защо не може да се говори за липса на доказателства. Беше доста шокиращо да видим това, имайки предвид какво се обсъждаше преди срещата, какво внимание беше обърнато на българските фенове и предупрежденията, които бяха отправени към тях от страна на футболисти и официални лица. Изглеждаше, че българските запалянковци бяха решени да се покажат във възможно най-лоша светлина.”

По време на двубоя влезе в действие протоколът на УЕФА при такива казуси. Първата точка от него включваше обръщение на диктора на стадиона към феновете с призив да преустановят расистките скандирания. Това се случи. Втората точка от протокола включваше временно спиране на мача, като футболистите се приберат в съблекалните. Третата вече е изцяло прекратяване на двубоя. До втората и третата точка обаче не се стигна.

“Много се обсъждаше какво трябва да се случи, когато имаме такива събития по време на мач - добави Пиара Поуър. - Трябваше ли английските футболисти и тяхната федерация да бяха отказали да играят в тази среща, имайки предвид какво се очакваше и че в крайна сметка сметка притесненията им се оправдаха? Трябва ли сега отборът на България да бъде изхвърлен от всички турнири без значение каква ще е следвата стъпка в процеса на налагането на наказания? Това са много трудни въпроси, на които сега УЕФА ще трябва да отговори. Това не са лесни за взимане решения.”

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички