Гледай на живо

Очаквайте в 13:00 - Фернандо Каранга с първа награда след завръщането си в България

Батков: На този етап Левски не може да смени модела "Бащица"

Батков: На този етап Левски не може да смени модела "Бащица"
Бившият собственик на Левски Тодор Батков заяви, че клубът на този етап няма как да се освободи изцяло от модела "Бащица". Той призова всички левскари да се обиденият в този труден момент, а също така и държавата да помогне на българския футбол.

"Вижда се голямото желание в Левски да се смени модела "Бащица", но на този етап не може да се осъществи. Трябва да се търси баланс. Трябва и държавата да поеме нещо, както се случва в повечето европейски държави. Например базата, нормално е базата да се гради от публичната власт - държава или община. Нормално е, школата да се поеме от държавата. Премиерът даде такъв анонс, тъй като школата е голям разход. Държавата да помага и на другите клубове. Тя помага. Кой издържа Берое - почти фалиралата ТЕЦ "Марица Изток 2"?. Кой издържа Ботев (Враца) - АЕЦ "Козлодуй", сподели Батков пред "Тази сутрин" по bTV.
"Левски е на този принцип "Бащица" от август 1998 година. Тогава Майкъл Чорни се съгласи да получи 20% от пакета на Мтел срещу договор за спонсорство, който първоначално беше три години по 200 000 долара. Когато се договорихме, го направихме на пет години - по 300 хиляди долара. Реално в рамките на първата година цялото спонсорство беше дадено - милион и половина долара.
Левски има нужда от мощен спонсор, а не от бащица. Левски е марка, най-скъпо струващата марка в България. Нямам нищо против г-н Цветомир Найденов от efbet (б.р. предложил да дава 8,5 милиона лева на Левски, ако Васил Божков остави клуба), но неговото условие не е изпълнимо и звучи обидно.
Малко е прекалено. Едва ли не иска ключа от спалнята. Акционерът е в затруднение. Той не е в България. Същото е и с Васил Божков. Не е редно да се поставят такива условия. От бизнес гледна точка аз не виждам проблем Левски да е рекламен носител на марката efbet. Най-вероятно има и други спонсори.Прехвърлянето на собствеността го прави лично собственика или упълномощено от него лице. Виждате колко условия стават. Акциите са поименни. Именно затова условието на efbet не е изпълнимо. Ако погледнем на марката Левски като бизнес случай, аз мисля, че тя си струва за един голям букмейкър."

"Най-големият капитал на Левски са феновете. Именно затова нашият тим ще го има винаги. Има заплаха от фалит, но не вярвам да се стигне до това. Призовавам всички левскари да се обединим в тези наистина тежки времена, като всеки помогне с каквото може", коментира Батков.
Адвокатът е купил три абонаментни карти и е дарил 10 000 лева на любимия клуб, който има спешна нужда от приходи, за да съществува в този момент.

"Очевидно през цялото време е подценявана възможността да се разтвори ветрилото за събиране на приходи. Но българинът е беден и не може да се прави сравнение с други пазари. Какво пречи да се дава малко и за футбола? Подчертавам, не за заплати на недоказани играчи."

Батков говори и за дарителската кампания, чрез която Левски събра вече близо 230 хил. лв.

"Трогнат съм – очевидно магията Левски продължава да работи", заяви той.
"Тъжно ми е. Аз съм вдигал 16 трофея - титли, купи, суперкупи, биехме ЦСКА много по-често от обратното, а какво да говорим за останалите клубове. Липсват ми тези емоции. Наистина 11 години бях собственик (14 години общо бях в Левски), но последните шест години бяха много тежки. Дал съм 46 милиона лева от мои фирми. Иво Тонев пристигна в края на 2011 година. Той беше с много хъс, душа и сърце, за да се случват още по-добре нещата. Благодарение на него започнахме рисковано строителство на новата трибуна, където попаднахме на алчни строители.

Именно там са голяма част от дълговете на клуба, но пък трибуната остава за поколенията. Аз също съм писал като дарения моите заеми към Левски, но знаете, че ги обърнах в акции. Дадох 10% на феновете, а дълговете към мен ги опростих. Убеден съм, че Иво Тонев ще помага, не съм говорил с него от месец. Фактът, че Спас Русев си поиска парите, които е дал на Левски е необходимо зло, аз почтено обаче капитализирах моите вземания в акции и по този начин паднаха задълженият", сподели най-успешният президент в историята на 26-кратните шампиони на България.
Адвокатът заяви, че познава Васил Божков от 25 години, но двамата не са близки приятели, а просто имат отношения покрай спорта.

"Никога не съм подкрепял хазарта", сподели той.

"Божков беше собственик на ЦСКА, но гарантирам, че е фен на Левски. Той самият ми го е казвал, а също така през 90-те години беше в управителния съвет на Левски, когато президент беше Томас Лафчис. Разбирахме се, но не се харесвахме, не се и обичахме, когато бяхме конкуренти. С него ЦСКА стана шампион два пъти, а ние четири пъти.  Не сме били и врагове, не сме имали допирни точки освен във футбола", коментира Батков.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти