НСА отбелязва 75 години от рождението си утре, готви празнична програма

НСА отбелязва 75 години от рождението си утре, готви празнична програма

Тази сряда ще бъде далеч по-емоционална и значима за всички онези, тясно свързани с Национална спортна академия "Васил Левски". Утре, 15 ноември, Академията ще отбележи 75 години от създаването си. На тази дата през 1942-а в Аулата на Софийския университет, в присъствието на представители на държавната администрация, чуждестранни гости, преподаватели и студенти, тържествено е открито Държавното висше училище за телесно възпитание (сега НСА).

Този акт превръща 15 ноември в най-значимата и подходяща дата за Академията, на която да се провеждат представителни, образователни и културни прояви. Основните чествания на НСА тази година ще бъдат в периода 30 ноември – 2 декември, когато ще се проведат Тържествено събрание на Академичната общност, международен научен конгрес и спортен шоуспектакъл "Расте, но не старее" в НДК – авторски спектакъл с участието на над 500 студенти и възпитаници на НСА.

Като прелюдия към тези празнични събития, точно на датата 15 ноември, от 10:00 часа в Заседателната зала на НСА, ще се отбележи Денят на Академията с тържествено честване на 75-годишнината на катедра "Мениджмънт и история на спорта", която днес обучава по една от най-модерните и перспективни специалности "Спортен мениджмънт", както и по магистърската програма "Олимпизъм и спорт".

В тези програми на катедрата своето обучение през последните години избраха да проведат едни от най-известните български спортисти като Димитър Бербатов, Йордан Йовчев, Николай Бухалов, Мария Гроздева, Станимира Петрова, Бончо Генчев, Тодор Янчев, Евгени Иванов, Владимир Манчев, Костадин Ангелов и много други.
Бербатов взе диплома от НСА@@@Катедра "Мениджмънт и история на спорта" е една от най-старите и авторитетни академични структури в НСА "Васил Левски". Тя води началото си от създаването на Държавното висше училище за телесно възпитание (ДВУТВ) през 1942 година. Нейното първо наименование е "Организация на телесното възпитание", а след 1949-а се утвърждава като катедра "История, организация и управление на физическата култура". За своето 75-годишно съществуване катедрата е дала значителен принос както в изграждането на структурите на НСА, така и в развитието на българската школа за подготовка на спортни специалисти, в развитието на спортната наука и на олимпийското движение в България.

Kатедра "Мениджмънт и история на спорта" е най-малката катедрена структура в Академията. Въпреки това, благодарение на високото качество на обучение и съвременни образователни програми, за последните 15 години е успяла да подготви над 500 специалисти по спортен мениджмънт, а докторски програми в катедрата са защитили над 25 докторанти, включително от Гърция, Турция, Македония, Сирия, Либия и други страни. Наред със своята академична дейност катедрата е център на множество социално-културни и спортни инициативи, на оживени връзки със спортния бизнес, с обществени и държавни структури за развитието на спорта.

Последвайте каналите ни в:

Още от Спорт и бизнес

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти