Гледай на живо

Женско първенство по футбол: Пълдин (Пловдив) - Локомотив (Стара Загора)

Уникално! Мануте Бол лъгал за възрастта си, играл в НБА и на 50 години

Уникално! Мануте Бол лъгал за възрастта си, играл в НБА и на 50 години

Един от най-колоритните играчи в историята на НБА е бил с 15 и дори 20 години по-възрастен, когато се е състезавал в лигата. Това разкри треньорът, който доведе Мануте Бол от Судан в САЩ.

"Когато отидох в родината му, никой не знаеше на колко години е този човек. Дори и самият Мануте нямаше идея. Затова и сам избрах рождената му дата - 16 октомври 1962 г.", разказа Кевин Макий. Той го привлича, за да играе за университета "Кливланд Стейт", където е треньор. 231-сантиметровият гигант така и не е допуснат до отбора заради съмнения относно редовността на картотекирането му. Суданецът обаче стига някак до университета Бриджпорт, който се състезава във второ ниво на колежанския баскетбол. Бол записва фантастичните 22,5 точки, 12,5 борби и 7,1 "чадъра" средно на мач и хваща окото на скаутите от НБА. През 1985 г., когато според документите на имиграционната служба е бил на 23, е избран в драфта от "Вашингтон". Мануте изкарва 10 сезона в най-силната лига и оставя трайна следа. Дори и най-големите звезди като Майкъл Джордан не могат да избягат от безкрайно дългите му ръце, които с лекота блокират някои от стрелбите им към коша. Миналата година един от съотборниците на суданското чудо във "Филаделфия" също повдигна въпроса за истинската му възраст.

"Помня, че седяхме един до друг на резервната скамейка и по едно време забелязах странни кръгове по темето му. Попитах го: Мануте, какви са тези белези по главата ти?", а той отговори: "Ами, белият мъж загуби документите ми в джунглата. Затова трябваше на всеки 5 години с камък до оставям по един отпечатък", обясни той. На следващия мач опитах да ги преброя и се стреснах: "Мамка му, тоя човек е на 55 години", разказа бившият участник в мача на звездите Джейсън Уилямс.

Самият Бол се оттегли от НБА през 1995 г. и след това за кратко игра в Катар преди да се посвети на благотворителната си дейност. Той дарява голяма част от спечелените в лигата пари за различни каузи в размирната му родина. В един момент дори му предлагат поста на спортен министър, но едно от условията е да приеме исляма и Мануте отказва. Впоследствие е арестуван и в продължение на близо 6 месеца негови поддръжници от САЩ опитват да помогнат за спасяването му. В крайна сметка е освободен и заминава със семейството си в Америка, откъдето продължава да набира средства за суданските бежанци. Отива си от този свят на 29 юни 2010 г. след усложнения от синдрома на Стивънс-Джонсън.

През миналото лято едно от десетте деца на Мануте - Бол Бол, се превърна в истинска сензация в драфта за колежанското първенство. 18-годишният наследник на легендата е висок 217 см и всички специалисти му предричат бляскаво бъдеще. 

24chasa.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти