Екатерина Гамова: Очаквам труден полуфинал с България

Екатерина Гамова: Очаквам труден полуфинал с България

Световноизвестната бивша волейболистка Екатерина Гамова даде специално интервю за сайта на Българската федерация по волейбол volleyball.bg във връзка с предстоящия полуфинал на Европейското първенство за девойки под 16 години между България и Русия. Двата тима ще се изправят един срещу друг в петък, 28-и юли, от 19:30 ч. в столичната зала „Христо Ботев“. В момента Гамова, която има във визитката си две европейски, две световни титли и още куп други отличия с екипа на „Сборная“, е в ролята на съветник към женското направление в Русия. Тя изгледа отблизо всички срещи на младите рускини в предварителна Група 2 в „Арена Самоков“, където възпитаничките на друга именита волейболистка от миналото Светлана Сафронова, постигнаха 4 победи от 5 мача и с 11 точки завършиха на първото място.  

„България играе вкъщи, домакин е на този турнир и това прави нашата задача по-трудна. Определено очаквам пълна зала и много хора, които да подкрепят домакините“, сподели Екатерина Гамова по повод предстоящия сблъсък между България и Русия.

„Със сигурност всички те ще стискат палци и ще се надяват България да победи, но ние вече доказахме на този турнир, че можем да се справяме с много трудни съперници в много трудни ситуации”, добави тя. От своя страна нашите момичета се представиха впечатляващо в двубоите си от Група 1. Състезателките водени от селекционера Стоян Гунчев започнаха със загуба с 1:3 от един от фаворитите за титлата Италия, но след 4 поредни победи с 3:0 си гарантираха втората позиция и място на 1/2-финалите.

KBA 7790

В последния си мач от Група 1 България победи Холандия с 3:0

„Надявам се, че момичетата ще успеят да контролират напрежението и да се справят с него. За всеки един състезател е хубаво, когато играе пред повече хора, независимо кого подкрепят те. Друг плюс за състезателките е, че в мачове като този имат възможност да натрупат безценен опит още на толкова ранна възраст. Едва на 15 години те вече имат международен опит в двубои с голям заряд, а това е много важно за тяхното израстване като състезателки в бъдеще“, коментира още Екатерина Гамова.

163508 BONC4193

Екатерина Гамова и селекционерът на българския национален отбор за девойки под 20 години Димов Тонев

Единствената загуба, която допусна Русия в Група 2 беше с 2:3 от приятната изненада в турнира Беларус. Въпреки това в последния си мач Беларус допусна поражение от Турция с 1:3 и с 9 точки остана на второто място.  

„Моето лично мнение е, че сервисът ще бъде елементът, който ще направи разликата в двубоя с България. Отборът, който успее да изпълнява по-добър начален удар и редуцира грешките в играта си до минимум, ще достигне до крайната победа. Пожелавам успех и на двата отбора и се надявам Русия да победи“, завърши Гамова.

Полуфиналът България – Русия е в петък от 19:30 часа. Преди това на полето излизат Италия и Беларус в другия сблъсък за място на големия финал.   

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти