Ето как Левски привлече един от най-добрите италиански специалисти (видео)

Мъжкият волейболен отбор на Левски вчера официално обяви, че прилича италианския специалист Андреа Буратини за шеф на своята Детско-юношеска школа. Буратини е рабитал дълги години в школата на италианския гранд Тренто и е работил с волейболисти като Симоне Джанели, Филипо Ланца, Габриеле Нели, Тициано Мацоне, Микеле Федрици и др. Днес “Гости на Sportal.bg” по Sportal TV бяха старши треньорът на тима Владимир Николов и президентът на “сините” Давид Давидов.

Левски прави революция

- Как се стигна до привличането на бившия шеф на ДЮШ на Тренто в Левски?

- Давид:

От самото начало на нашия проект с Владо сме си поставили една цел пред себе си, а тя е именно да организираме Левски като отбор с възможно най-добри условия за развитие на млади играчи. От една страна условия като съоръжения и тренировъчна база, а от друга са с треньорския състав. При положение, че вече е факт старта на строителството на нашия спортен комплекс, което трябва да бъде готов до края на следващата година и ще бъде един от най-добрите за волейбол, съвсем естествено дойде въпросът кой ще тренира децата, които ще привлече. Съвсем логично бе да търсим повишаване на нивото и в тази сфера, като започнахме да търсим кои са възможните варианти за поемане на нашата ДЮШ.

- Владо:

В общи линии искаме да имаме най-добрата школа, най-добрите условия не само в България и на Балканите, а защо не и в Европа. Искаме да повишаваме качеството на тренировъчния процес и качеството на специалистите, които ще работят при нас. Проектът ни е дългосрочен. Имахме разговорите с двама от водещите специалисти в България, които смятаме, че ще отговорят на изискванията и целите, които сме си поставили, но на тях им беше по-интересно да се занимават с мъжки представителни отбори и се наложи да потърсим варианти в чужбина. Андреа Буратини е човек с достатъчно опит, който ще донесе "достатъчно добавена стойност към продукта, който предлагаме". Много важно е да се разбере, че Андреа Буратини идва да помогне на нашите специалисти в тяхното развитие. Не уволняваме никой, а добавяме опита на Андреа Буратини към кадрите, които имаме с цел повишаване на тяхното ниво, качество и спортните резултати.

В интерес на истината се запознахме по-късно след престоя ми в Тренто, когато Пино Лорицио дойде в Левски. Тогава обсъждахме имената на трима италиански специалисти и Андреа беше един от тях. Дори, когато водихме преговорите, той беше тук в България, но после по семейни причини пропадна неговия договор. Сега няколко години по-късно имаме възможност да го осъществим и съм изключително щастлив.

Изградил е Симоне Джианели, Габриеле Нели, Тициано Мацоне, Микеле Федрици и Филипо Ланца е силно казано, но ги е тренирал през част от периода им в Тренто. За играждането на един състезател са необходими години време и повече специалисти, но той е работил с тях.

- Какво очаквате да донесе Андреа Буратини в “синия” клуб?

- Владо:

Той ще прави всичко. Много е важно за мен лично начина, по който той би могъл да работи с разпределителите. Фактът, че е работил с Джианели и му е помогнал по някакъв начин да стигне до необходимото ниво, за да играе в първия отбор на Тренто, когато Тренто беше отбор, който печелеше всичко, означава, че е свършена много работа.

През последните години все по-малко разпределители излизат от детско-юношеските школи. Очевидно е, че някъде бъркаме в работата и аз се надявам с неговото привличане да ни покаже къде са ни грешките, да видим нещо ново, от което можем да се поучим, за да изкараме някой разпределител на световно ниво. Още повече, че сега имаме много силна генерация и поколение деца родени 2003 година. Следващата година те ще бъдат кадети и основаната му работа е да развие максимума на това поколение.

- Какви са амбициите на Буратини?

- Давид:

Държахме договорът с него да бъде минимум за 3 години, като вярваме, че това е един минимален период, за да се усетят някакви по-сериозни резултати от неговата работа и участие в целия процес. Разчитаме, че това партньорство ще продължи и отвъд този период. Очевидно е, че и в момента с нашия треньорски състав можем да печелим призови места в детско-юношеските първенства, но нашите желание, цели и мечта отиват много по-далеч. Те са да създадем такива генерации, които да осигурят гръбнака на нашия национален отбор в следващите години. Това всъщност е нашата крайна цел и заради което се хвърлят всички тези усилия. Той е напълно наясно с тези наши цели, споделя ги и иска да бъде част от този проект. Той заяви в нашите разговори, че би се радвал и да води и юношески национални формации на България един ден, а защо не и да печели срещу Италия. Това са накратко нашите общи цели и желания и чакаме с нетърпение началото на това сътрудничество.

- Колко скъпо е удоволствието да си позволиш треньор от Италия?

- Давид:

Без да изпадаме в подробности това за нас е един съзнателен избор между наемането на един качествен и ценен специалист и вземането на един национален състезател по модела на Нефтохимик или други клубове от нашата Суперлига. И ние избрахме специалиста пред изградения играч, тъй като това са нашата стратегия и цели в развитието на клуба. Надявам се всички наши привърженици и интересуващи се от волейбол да оценят това наше решение и ще бъдат търпеливи да видят резултатите от работата и усилията.

Изключително ценно ще бъде и неговото сътрудничество с настоящия ни треньорски състав, който е ентусиазиран да работи с Андреа и да повиши квалификацията и опита си.

- Владо:

В общи линии заплатата на един добре платен състезател в Суперлигата и заплатата на Андреа Буратини е една и съща. Разликата е, че състезателят идва, взема си парите и си заминава, а треньорът идва и оставя нещо. И ние преценихме, че това, което ще остави той, ще бъде много по-ценно в бъдещето.

По-старите волейболни хора знаят, че преди 35-40 години много български специалисти отидоха в Италия и дадоха импулс и тласък на волейбола там. В момента, и резултатите го показват, италианците имат по-добри резултати на всички гарнитури от нас и има какво да се поучим от тях. Нас не ни е срам да си признаем, че има какво да учим и искаме да се учим от най-доброто, което намерим.

- Кога точно пристига Андреа Буратини в България и кога започва работа в Левски?

- Владо:

Във втората половина на август пристига. Ще съберем отборите. Около 18-20-и август ще пристигне Андреа и ще започне работа. Все пак и децата имат нужда от ваканция.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти