Димо Тонев: Пазарджик може да служи за пример на други общини и кметове

Димо Тонев: Пазарджик може да служи за пример на други общини и кметове

Бившият ни национал, впоследствие и национален селекционер на жените, както и на девойките Димо Тонев изгледа на живо финалния двубой от турнира за Купата на България, в който волейболистите на Хебър надиграха като домакини Нефтохимик с 3:2 гейма и спечелиха първи исторически трофей от надпреварата. Димо Тонев заяви, че колективните усилия в Пазарджик за постигането на този успех могат да бъдат пример за други Общини и кметове, а ето още какво каза той в интервю за BGvolleyball.com след края на турнира в пазарджишката зала „Васил Левски“.

Твоят коментар за развитието на волейбола в Пазарджик и спечелването на Купата на България?

Най-напред поздравления за клуба, за кмета и за всички свързани с волейбола в Пазарджик относно организацията и начина, по който бе проведен финалния турнир от Купата на България. Високо ниво - със светлинни ефекти, с презентация и пълна зала. Пазарджик е един волейболен град, който беше зажаднял през годините за голям волейбол и интересни мачове. Феновете имаха възможност да видят това всичко това.  Ако залата беше двойно по-голяма, то със сигурност пак щеше да е пълна, имаше голям интерес. Много хора не успяха да влязат вътре и да гледат на живо финалния двубой.

Като цяло станаха хубави и интересни мачове, с малки изключения. Всеки отбор е на различен етап от подготовка, преследва различни цели. Поздравления за волейболистите на Хебър - успяха на свой терен да се представят по-най-добрия възможен начин, тъй като в къщи, колкото помагат стените, толкова и задължават. Това, което се прави като проект в Пазарджик, може да бъде само за пример за други Общини и кметове. В Пазарджик както се казва "започнаха от нулата". За толкова кратко време, разбира се с големи, но и колективни усилия на всички - кмет, Община, треньорски щаб и състезатели, бяха създадени първо отлични условия и второ бе постигнат резултат. Сега тази Купа ще даде още по-голям тласък, още по-голям интерес.

Всичко това  разбира се става с финансови средства, но същевременно трябва да има жужните условия, състезателите трябва да са социално подсигурени. Това в Пазарджик са го направили, имайки в предвид, че от миналата година работи и спортното училище в града. Аз съм убеден, че спечелването на Купата ще даде много голям импулс, за да започнат още повече деца да играят волейбол, каакто и да започнем да виждаме Хебър с добро представяне и в юношеските първенства.

Как коментираш трансферите и състоянието на Нефтохимик?

Много трудно е да направиш добър отбор, той се гради за 3-4 години. Това че имаш добри състезатели, не значи, че имаш отбор. Видя се, че в  моменти на напрежение, когато трябва да проличи сработката между състезателите, чувството и взаимодействията, който трябва да действат в Нефтохимик, не се получават и това е съвсем нормално. Те си имат хора, които отговарят  за всички промени, това са си техни работи, но  един състав се гради за време. Ако постоянно сменяш състезателите няма как да стане. Нефтохимик стигнаха до спора за трофея благодарение на няколко опитни състезатели, които именно върху основата на опита си, а не на подготовката, успяха да класират отбора за финал. Разбира се, ако бяха взели първия гейм, нещата можеха да тръгнат по съвсем различен начин. Ако бяха затворили четвъртия гейм също, съвсем друго нещо можеше да се получи като краен резултат. Тези неща са свързани  с това, колко време играят заедно тези състезатели. Видяхме, че в четвъртия гейм Хебър със силен сервис и добра игра блок-защита успя да направи една серия от 6 точки, която обърна мача. Изравниха и в петия гейм стартираха с голям подем и самочувствие. Нещата във волейбола са много сложни, освен чисто кондиционни и технически, психологическият момент е много силен. Видяхме го това в този мач.

От своя страна треньорът на Хебър Атанас Петров заяви, че са успели с много търпение…

Това е едно от качествата на Атанас Петров, които му носят успех. Когато си под напрежение и трябва на всяка цена да постигнеш успех, треньорът трябва да  запази нужното спокойствие, да има търпението да издържи на психологическия натиск, както в комуникацията със състезателите, така и в тренировъчния процес и комуникация с медии. Много неща се събират на куп, работата на Атанас Петров никак не е лесна. Аз искам да го поздравя за този успех, защото в Пазарджик се полагат наистина много големи усилия. Този сезон още от август съм във връзка с Хебър, защото се играха няколко контролни срещи с отбори, които аз бях докарал в България, така че имах възможността да ги следя отблизо. Те положиха много труд и спечелването на Купата ще бъде още по голяма мотивация да работят още по-здраво и да си поставят още по високи цели – шампионат, европейски клубни турнири.

Смяташ ли, че тези два отбора ще достигнат до финал на Суперлигата?

Още е много рано да се каже. Не бива да изключваме и другите отбори като ЦСКА, Левски показа много голямо израстване, въпреки че от много скоро работят в пълен състав с оглед на сполетелите ги контузии. Също първенството се решава след  плейофи. Докато се стигне до финалния плейоф, някой отбор може да направи грешна стъпка. Прогнози могат трудно да се правят,  но по начина по който играят отборите, може би Хебър, Нефтохимик, ЦСКА и Левски превъзхождат организационно другите състави. Добруджа има проблясъци на моменти. Марек има доста голям потенциал, но там има голямо текучество на състезатели и контузени играчи. Разлог е на  приливи и отливи. Монтана според мен играят под нивото си. Така че трябва да очакваме интересни мачове през втория полусезон и съответно плейофите.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти