Найден Найденов: Когато замириса на волейбол, ние загубихме нишката

Найден Найденов: Когато замириса на волейбол, ние загубихме нишката

Представянето не е задоволително. Няма как да бъде, след като отпадаме на тази фаза на европейското първенство. Очаквах поне да стигнем до Русия, но тези спадове, за които говорих и преди мача със Словения, се получиха отново. Започнахме добре, показахме, че можем да играем и да се борим, но след това пак видяхме един срив. Когато замириса на волейбол, ние някъде изчезнахме, загуби се нишката. Липсва увереност, самочувствие и борбеност. Необяснимо е, но това са фактите.

В интерес на истината, ако трябва да гледаме цялостното представяне при Силвано Пранди в последната половин година, има и положителни неща, не може да се търси само негативното. Важно е да се види дали има идея за подмладяване и промяна. Ако има такава, то тогава се направиха добри неща. Иначе е ясно, че като резултати няма какво да се коментират. Положителното е, че се търси налагане на млади момчета, на които тепърва ще се разчита. Лошото е, че 

промените не вървят ръка за ръка с резултатите

Видяхте и на квалификацията – играхме невероятно два гейма и половина срещу Бразилия, след което дойде този срив, който ни костваше олимпиадата. Нещата са 50:50, зависи от страната, от която искате да се разгледат.

 

Срещу Словения ми направи впечатление една неприятна тенденция, която личеше от старта на европейското – проблемите в атака си останаха. Това е елемент, на който България винаги е била на много високо ниво. Ние винаги сме имали проблеми в защита и донякъде с посрещане. Сега атаката просто липсваше. Разчитахме на Цецо, но когато той се пропука, няма кой да поеме отговорност, да отиграе тежка топка. Атаката ни беше най-слабото звено. Това важи за всички мачове. На други елементи стоим добре, дори на посрещане, въпреки че имаше моменти със Словения, на които се мъчехме, все пак реагирахме стабилно, не е било трагично. Справяхме се, защото и останалите водещи отбори имаха проблеми на този елемент. Разликата е, че 

другите отиграват тежки топки,

докато ние не можем

и не излизаме от ситуация. Оттам се получи и сривът на блокада. При нас психологическият момент е много голям. Винаги сме били така – ако не ни върви атаката, се губят останалите елементи. Когато сме сигурни там, другите елементи се получават. Сега обаче бъркаме един-два пъти и оттам всичко се срива.

Позитивно е, че влизат 2-3 момчета, които имат потенциал, но имат нужда от време. Ние сме малка държава, нямаме толкова много волейболисти и дори тези няколко момчета да играят на високо ниво, е успех. Тази промяна обаче закъсня. Трябваше да се направи поетапно в предишните години, за да могат сега тези момчета да са готови. Само се говореше за промяната, но не се случи. И затова в момента страдаме до известна степен. Но тези по-млади момчета трябва да играят, няма как иначе. Розалин Пенчев също липсваше на това европейско, а той е от младите играчи, които вече застъпват.

Честно казано, очаквах повече от Тодор Скримов. Не знам какво точно му е състоянието, но той е от опитните играчи и трябваше да внесе повече сигурност. Мартин Атанасов още е на 22 години, не е играл такива мачове, трябваше да получава повече шанс в предишните турнири, за да бъде готов. В момента Цецо Соколов е в силата си. В другите отбори основните диагонали също играят по този модел – без смяна. Италия няма алтернатива на Зайцев например. Франция на Бойе също няма втора опция. Това е пост, на който един като застъпи, той си води през цялото време. Соколов е сред най-добрите в света и няма нужда от алтернатива. Друг е въпросът дали вместо втори диагонал на възраст не трябва да се търси младо момче.

50 Словения - България 3:1

 

Явно там имаме проблем

Защото има нужда да включим по-младо момче, което да трупа опит покрай Соколов, за да може след няколко години да е готов за негов заместник. Няма обаче кой от настоящите, а другите са твърде малки все още.

Когато си отстрани, е лесно да се говори. Много е важно да се знае истината за причините за отстраняването на тези имена, които не са в отбора. Дали е това подмладяване, за което се коментира, или е въпрос на тактическа обосновка или пък на личностна. При всички положения за това европейско, когато имаш нужда от адекватна смяна, трябва малко повече опит. Най-важното, което трябва да се случи сега, е тези волейболисти да играят в клубовете си и да са здрави. За да натрупат самочувствие и увереност за олимпийската квалификация. Решение на треньора е да се използва за последно максимално всичко, което може да се вкара, за да се види дали може да направим нещо. Ясно е, че след нейния край промените ще продължат по този път, по който се върви в момента. Но това е една квалификация, на която играеш всичко или нищо. За мен трябва да се опита да се събере най-доброто за Германия. Да се види кой с какво може да се пробва и след това вече, ако не я спечелим, ще продължат промените. Там няма подготовка, събират се за една седмица, няма отношения и такива неща – излизат и играят. Вече е въпрос на решение на федерацията дали Силвано Пранди ще остане на поста или не.

 Найден НАЙДЕНОВ, бивш национален селекционер

"Тема Спорт"

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти