Разклати ли се столът на Данчо Лазаров във волейболната федерация?

Разклати ли се столът на Данчо Лазаров във волейболната федерация?
Волейболът по пътя на футбола
Волейболът по пътя на футбола

Приобщаване или отлъчване. Това са похватите, които президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров използва от години, за да държи властта в организацията. Когато се почувства застрашен, той или намира начин да държи неудобните близо до себе си, като им дава постове, или ги изхвърля.

Поредният епизод от студената война между него и вицепрезидента на федерацията Любомир Ганев загатва, че Лазаров вероятно е притеснен.

Засега президентът на федерацията подрежда картите така, че отново да е в печеливша позиция. Този път обаче може и да се окаже, че козовете не са в него.
Извънредно Общо събрание във волейбола, искат да изгонят Любо Ганев
"Данчо Лазаров" ООД

"При Лазаров проблемът вече е и възрастов. Станал е изключително мнителен и подозрителен. Аз съм го казвал и преди - не може повече тази федерация да се управлява като "Данчо Лазаров" ООД". Това заяви бившият вицепрезидент и дясна ръка на Лазаров във федерацията - Петър Кънев, през лятото на 2016 година.

Тогава дългогодишният председател на БФВ съзря опит за вътрешен преврат от страна на Кънев и друг вицепрезидент - Иван Тодоров-Сенатора. Последва отстраняването на двамата след Общо събрание в Казанлък.
Любо Ганев: Явно Лазаров се притеснява от мен
Три години и половина по-късно ситуацията е сходна. Източници на "Дневник" твърдят, че Лазаров се чувства застрашен от Ганев и ще опита да го отстрани заедно с други трима неудобни членове на Управителния съвет. Плановете са това отново да стане по познатия начин. За целта е свикано предколедно Общо събрание на 20 декември в Казанлък.

Преди време Лазаров даде знак, че ще се оттегли след домакинството на Световното първенство за мъже през 2018 година. Ганев пък заяви, че би се радвал да го наследи начело на федерацията. Последва ход, с който Лазаров отново отложи слизането си от поста и си осигури мандат до 2021 година.

След това за пред обществото привидно възцари мир, като Ганев остана вицепрезидент, но отвътре във федерацията върви студена война. Един от ударите срещу бившия волейболен национал беше процедурата за избор на нов доставчик на екипировка за националните отбори, а губещият се оказа "Асикс", която е представлявана в България от Ганев. Последният щрих на напрежението беше случаят, в който волейболната федерация публично се ядоса преди два месеца на твърдения, че Ганев е дарил 700 топки.
В разгара на скандала Данчо Лазаров и Любо Ганев на среща с Кралев
Шахматни ходове на волейболното поле

"Със сигурност очаквам аз да отпадна. Напоследък такива бяха индикациите, но това е нормално. В крайна сметка УС има думата, то трябва да решава", каза преди два дни Ганев пред Нова по повод на свиканото за 20 декември Общо събрание.

Ключът към това решение най-вероятно е уставът на федерацията, според който за президент може да бъде избиран единствено човек, който е в управителния съвет. Засега Ганев отрича да има планове да сменя Лазаров.
Любо Ганев: Не знам кой иска да ме отстрани, никой не е вечен
"Не знам кой иска да ме отстрани, но в последната една година и най-вече в последния месец получих много индикации, че може да ме махнат. Аз си върша работата, на никого не преча. Аз дори заявих след септември месец, че нямам амбиции да се кандидатирам за председател на УС, аз съм доволен от това, което правя. Моята работа е да търсим финансиране, партньори", заяви Ганев пред Диема спорт.

Вглеждането в детайлите обаче повдига въпроси около хода на Лазаров, като прави препратка към скандалите във футбола и свалянето на друг дългогодишен президент - този на БФС Борислав Михайлов. Бившият вратар беше притиснат да подаде оставка след тежката загуба с 0:6 от Англия и съпътствалите я скандали.

Във волейбола в първите дни на 2020 година предстои европейска квалификация за Олимпийските игри, която е последната възможност за мъжкия национален отбор да стигне до Токио 2020. Очевидното отстъпление в резултатите на тима в последните години, както и лошото състояние на отбора правят възможностите за успех минимални. А евентуално второ поред неучастие на олимпийски игри би усилило натиска върху федерацията и в частност Лазаров.

Вероятно с едно наум от станалото във футбола той бърза да си осигури отстраняването на Ганев поне в краткосрочен план. Тук идва и вторият важен елемент в пъзела на студената война - близостта на Ганев с министъра на спорта Красен Кралев. Тъкмо Кралев часове след загубата от Англия обяви публично, че министър-председателят Бойко Борисов и държавата прекратяват отношенията си с БФС до оставката на Михайлов. Не е изключено подобен развой да има и във волейбола.

В предаването "Код спорт" Кралев реагира на думите на Лазаров, че нищо фатално няма да се случи при некласиране за олимпийските игри, като заяви предупредително: "Не, този път ще се случи".

Важният въпрос за волейбола в България е не толкова дали ще има смяна на президента, а дали изходът от противопоставянето във федерацията ще доведе до осезаема промяна в управлението и развитието на спорта, който все повече губи позиции въпреки поредицата големи домакинства, за които бяха вложени милиони.

Божидар Къртунов, dnevnik.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти