Тотална доминация на Италия във второто спускане в Банско, Куртони изненада Шифрин и останалите

Тотална доминация на Италия във второто спускане в Банско, Куртони изненада Шифрин и останалите

Италианката Елена Куртони спечели днешното спускане в Банско от Световната купа по ски-алпийски дисциплини. 28-годишната състезателка даде време 1:29.31 минута и изпревари само с 10 стотни от секундата сънародничката си Марта Басино. Трета се нареди още една италианка - Федерика Бриньоне, с изоставане от 14 стотни от победителката. Американската суперзвезда Михаела Шифрин остана на 35 стотни зад победителката и се размина с място на подиума, финиширайки четвърта.

В спускането вчера Шифрин бе най-бърза, Бриньоне бе втора, а Куртони - четвърта. Басино пък вчера зае пета позиция, а днес бе съвсем близо до първата си победа в спускане и общо втора за Световната купа, но явно ще трябва да почака още за нея. Третата от състезанието вчера Йоана Хелен (Швейцария) не завърши днес.

Марта Басино бе със стартов №4 днес и оглави класирането, а веднага след нея се спусна Шифрин, но американката бе с 25 стотни по-бавна от италианката. Въпреки това Шифрин дълго време държеше втората позиция, но със стартов №20 по трасето се спусна показващата блестяща форма в Банско Бриньоне, която сериозно застраши лидерската позиция на сънародничката си Басино. Бриньоне в крайна сметка финишира с минимално изоставане от Басино, а с №28 Куртони изненада фаворитките и размести класирането, като даде най-доброто време и се задържа на първото място до края на състезанието.

За Куртони това е първа победа в кариерата й досега. Тя имаше три класирания в призовата тройка в скоростни дисциплини за Световната купа до момента, но никога не бе стъпвала на върха. Ето, че Банско й донесе късмет.

Утре в 10,15 часа ще се проведе и третият старт в Банско - Супер-Г.


Шифрин остава лидер в генералното класиране за Големия кристален глобус с вече 1125 точки. Втора е Бриньоне с 855, а на трета позиция е словачката Петра Влъхова  със 790 точки. В класирането за малката Световна купа в спускането води швейцарката Корин Сутер с 272 точки, пред Шифрин с 256 и чехкинята Естер Ледецка със 193, а днешната победителка Куртони излезе четвърта със 185 точки.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ВИЖТЕ ТУК!
Последвайте каналите ни в:

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти