Легендата Виландер специално за Sportal.bg: Григор е в топ 5 на света, когато има хубав ден

Легендата Виландер специално за Sportal.bg: Григор е в топ 5 на света, когато има хубав ден

Легендата на световния тенис Матс Виландер, който е известен и дългогодишен експерт и анализатор на "Евроспорт", даде ексклузивно за българска медия интервю пред Sportal.bg преди началото на турнира от Големия шлем "Уимбълдън". Знаменитият бивш тенисист отдели време да отговори изчерпателно и с подробности за шансовете на Григор Димитров на "свещената трева" в Лондон, както и отново засипа с похвали качествата на ракета номер 1 на България.



Вижте тук частта от интервюто с Виландер, в която той говори за проблемите на Анди Мъри и Новак Джокович и статута на Роджър Федерер и Рафаел Надал на фаворити на "Уимбълдън".



Няма как първият ми въпрос да не е за Григор Димитров. Какви смятате, че са шансовете му на „Уимбълдън“?

Аз като неутрален зрител, макар че съм фен на Григор, бих казал, че не мога да го поставя в топ 4 на фаворитите за титлата на „Уимбълдън“, но със сигурност е в топ 8. Тъй като съм негов фен, се надявам, желая, а и предвиждам, че ще се представи много добре. При положение че преди няколко години игра полуфинал в Лондон, а и тази година игра полуфинал на Australian Open, за него ще е облекчение да играе на „Уимбълдън“, защото той се чувства най-добре във формат 3 от 5 сета.
Според мен той има тази класа, която се изисква за добро представяне точно на Голям шлем, освен това, той обича да играе големи мачове на големи кортове срещу най-силните играчи, а и притежава отлични психика и движение, за да се представя най-добре именно тогава. Също така той очевидно обича „Уимбълдън“ и обича да играе на трева, а и направи хубава подготовка в „Куинс“, гледах мача му с Фелисиано Лопес. Имайте предвид, че Лопес в момента е в ситуация като тази на Федерер и Надал, защото той самият каза, че на 35-годишна възраст играе най-добрия тенис в живота си. Така че много добра подготовка за Григор, той е изключително опасен, но трябва да се знае, че е уязвим в първата седмица от „Уимбълдън“.
И то не защото няма манталитета на победител, а защото в първата седмица на „Уимбълдън“ тревата ще е най-зелена и в най-добро състояние, което означава и най-хлъзгава. Именно тогава хора като Григор, Новак Джокович и Рафаел Надал, които се движат невероятно по корта, ще бъдат ощетени. Тогава предимството, че се движиш страхотно, е намалено, защото по-трудно правиш излизания към мрежата, а и е просто по-хлъзгаво. Надявам се, че ще оцелее в първата седмица или примерно в първите два кръга, после вече кортовете ще поизсъхнат малко, така да се каже, което ще му позволи да играе по начина, който обича. И тогава вече Григор ще бъде сериозен опонент, много тежък противник за всекиго и много труден за побеждаване.

Казвали сте, че бекхендът на Новак Джокович не е в топ 20 в света в момента, как бихте сравнили техническите компоненти на Григор Димитров с тези на останалите топ играчи?

Всички компоненти в играта на Григор Димитров бих ги поставил на едно ниво с останалите, когато той има добър ден. При него има само дребни проблеми, например – бекхендът му изглежда не е толкова ефективен на моменти и съответно има нужда от повече постоянство с него, но това не означава, че не е качествен. Същото се отнася и за първия му сервис, защото той е негово голямо оръжие, когато влиза.
Само че той трябва да се постарае да вкарва първия си сервис по-често, защото точно това е компонентът, който може да го вади от трудни ситуации на корта, когато не играе по най-добрия възможен начин. В тези моменти именно трябва да може да разчита повече на първия си сервис. Според мен лично проблемите му понякога идват от самото подхвърляне на топката, защото я подхвърля доста зад главата си при първи сервис, а това обикновено се прави на втори начален удар. Затова ми се струва, че се получават разликите в ефективността.

Когато Григор загуби от Рафаел Надал на полуфинала на Australian Open, Вие го похвалихте изключително много. Мислехте ли тогава, че е само въпрос на време да се върне в топ 10 на световната ранглиста и в този смисъл липсва ли му все нещо, за да го направи. Само на 5 точки е от 10-ия в света Жо-Вилфред Цонга, но Вие считате ли, че мястото му е там и какво му липсва все още, за да е там?

Според мен, липсват му точно 5 точки. Нека да е ясно, когато говорим за топ 10 в света, аз лично нямам предвид топ 10 на световната ранглиста в момента. Не говоря за някаква компютърна програма, която изчислява точките на базата на изминалите две години и ти казва в кои турнири да играеш, защото би било добре за ранкинга ти, понеже си печелил точки тук преди няколко месеца и сега пак трябва да печелиш точки тук, вместо там.
Говоря за топ 10 на света като качество на играта, за нивото на Григор. Да си в топ 10 на ранглистата е важно, вероятно, най-вече защото получаваш по-добри пари от спонсорите си, но аз нямам предвид това. Топ 10 на ранглистата се раздухва повече от медиите, но е много лесно да кажеш, че си в топ 10 в даден момент, но няма чак такава разлика дали си десети или единадесети. За мен е важно нивото на играта ти. За мен Григор още по време на Australian Open показа, че се е завърнал в топ 10 на света като качество на тениса, а това, че компютърът не го отчита все още, не е толкова важно. А и реално значение има да си в топ 16, топ 8 и топ 4...

Заради мястото сред поставените в турнирите от Големия шлем...

Точно така, за да си по-добре поставен в Големия шлем. Другото няма такова значение, самият факт, че си в топ 10, няма особено значение. Така че ще кажа отново, че за мен няма никакво съмнение, че Григор Димитров е сред десетимата най-добри тенисисти, това е безспорно и ще си защитавам мнението. И ще кажа също, че Григор е в топ 10, когато има нормален ден на корта, защото когато има страхотен ден на корта, е в топ 5. А когато има слаб ден, е в топ 30. И само защото все още му се случва да има и лоши дни, ранкингът му е 11.
И всъщност не е толкова важно дали ще паднеш в трети кръг на Монте Карло или в първи кръг на някой друг турнир, на края на годината е важно на колко полуфинали и финали си участвал, особено в Големия шлем. Така че той си е в топ 10 в нормална обстановка, и то без никакъв проблем. Когато има лоши дни, трябва да залага повече на оръжията си, за да се измъква от неприятните моменти и може би му трябва малко повече постоянство. А когато има страхотен ден, се нуждае от още много малко увереност, че е способен да победи играчите на абсолютния връх. И говоря за случаи, когато и въпросните лидери ще играят възможно най-добре, както го направи Надал на Australian Open. Григор никога не е бил по-близо до няколкото най-добри, колкото е сега. И сега не го казвам, за да съм мил, защото говоря пред българин, това е мнението ми.

Значи не подкрепяте твърдението, че Григор Димитров, заедно с Милош Раонич и Кей Нишикори, са част от т.нар. „загубено поколение“, тъй като не са спечелили Голям шлем или „Мастърс“ и съответно не са оправдали потенциала си?

Не го подкрепям и те не са „загубено“ поколение, а по-скоро „злощастно“ поколение, защото имат лошия късмет да се изправят срещу „златното поколение“ на тениса. Играят в ерата на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. И Анди Мъри, който може и да е само с три титли от Големия шлем, но е изключително постоянен в изявите си през последните години. Федерер, Надал и Джокович са вероятно тримата най-велики в историята. Няма съмнение, че Федерер и Надал са двамата най-велики в историята, а за мен Новак дели третото място с Пийт Сампрас и Род Лейвър. А и те печелят титли и играят на изумително ниво, дори когато са след 30-годишна възраст, а аз не съм се изправял срещу такива играчи, когато бях още млад талант.

Ексклузивното за българска медия интервю на Sportal.bg с Матс Виландер бе извършено със сътрудничеството на Евроспорт.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти