Пиронкова загуби епична битка с втората в света

Пиронкова загуби епична битка с втората в света

Българската тенисистка Цветана Пиронкова отпадна в третия кръг на турнира в Ийстборн след загуба със 7:6(6), 6:7(4), 5:7 от втората в света Симона Халеп. Вчера нашата спортистка водеше със сет и пробив в началото на втория сет, но срещата беше преместена за днес. Вчера Цвети отрази седем сетбола и изкопчи първия сет. При доиграването днес тя отново показа, че е равностойна на втората най-добра в света, но не издържа на напрежението и загуби за общо два часа и 40 минути. Припомняме, че българката се класира напред като щастлива губеща и преди да отпадне от Халеп победи друга румънка.

В сряда:
Румънката успя да пробие в третия гейм на мача и то без да даде точка на своята съперничка. Поставената под номер 2 умело пазеше преднината си от един пробив и почти не допускаше съмнение в своите подаващи геймове. При 5:4 Халеп сервираше за сета и изкова преднина от 40:0. Последваха три поредни точки за българката и напрежение в краката на сервиращата. Халеп пропиля цели пет сетбола, започна да греши по-често и загуби подаването си - 5:5. В тайбрека румънката отново взе ранно предимство с минипробив, след като пласира топка на задната линия. Нашето момиче успя да върне минипробива, но при 5:4 сбърка къса топка и нейната съперничка получи още два сетбола. При 12-ото разиграване в тайбрека топката сякаш излезе аут от ракетата на Цвети, но се оказа, че закача основната линия и това направи резултата 6:6. Нашето момиче успя да оползотвори първия си сетбол и затвори сета при 8:6.

Втората част започна с поредица от пробиви. Цвети използва инерцията от спечеления сет и проби на 0. Българската не се справи със задачата да затвърди пробива и въпреки че спаси три брейкбола, капитулира в гейма при четвъртия. И в третия гейм имаше пробив, който даде аванс на Цвети. Нашето момиче се бореше от дъното на корта и често принуждаваше румънката да греши. При 2:1 и 40:30 в полза на сервиращата Пиронкова срещата беше прекъсната поради дъжд, а доиграването беше насрочено за следващия ден.

В четвъртък:
Доиграването започна с точка за пробив в полза на румънката. Цвети успя да го отрази и впоследствие спечели гейма, затвърждавайки пробива. При следващото сервиране на Пиронкова обаче първият сервис не влизаше и Халеп бързо стигна до три поредни брейкбола. След като спаси първия с прекрасна къса топка, тя се пропука при следващото разиграване и загуби предимството си. При 3:3 българката имаше два поредни брейкбола, но благодарение на прецизните си удари съперничката й се измъкна и поведе в сета. При 3:4 Цвети сервираше и отрази пет брейкбола, но се пречупи при шестия. Агресивната игра на румънката от задна линия тормозеше Пиронкова и въпреки някои проблясъци българката отстъпваше. Халеп сервираше за сета, но Пиронкова пласира няколко много точни удара и реализира първия брейкбол в гейма - 4:5. Цвети се пребори с воля за своя гейм и изравни за 5:5. Халеп беше по-съсредоточена в тайбрека и се възползва от неуверения сервис на противничката, за да спечели със 7:4 и да изравни сетовете.

Третият сет започна със сравнително бърз сервис гейм в полза на Цвети. При първото подаване на Халеп българката изпусна два брейкбола и резултатът беше изравнен. Третият гейм в сета беше полумаратонски, Пиронкова спаси два брейкбола, пропиля множество геймбола, но в крайна сметка се измъкна и взе преднина. Нашето момче се възползва от няколко непредизикани грешки на опонентката и проби в шестия гейм за 4:2. Пробивът обаче беше върнат мигновено, след като първият начален удар на Цвети отново не влизаше, а румънката се бореше здраво от дъното на корта. При 4:3 родната тенисистка изпусна брейкпойнт, който беше със силата на скрит мачбол. В деветия гейм нашето момиче затвори бързо гейма си на 0, а същото направи и Халеп за 5:5. При последното си сервиране в мача Цвети допусна пробив. Тя спаси първия брейкбол, но при втория прати топката в аут след удар от форхенд по правата - 5:6. Халеп издържа на напрежението при своя последен сервис и затвори сета и мача в своя полза.

Статистиката след края на двубоя отчете сравнително изравнени показатели. Видимо процентът на вкаран първи сервис беше в полза на румънката. Цвети имаше и доста по-малко спечелени точки при втория си сервис.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти