Гледай на живо

Очаквайте в 13:00 - Фернандо Каранга с първа награда след завръщането си в България

Григор е на финал в Стокхолм

Григор е на финал в Стокхолм

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи с 6:3, 7:6 (2) италианеца Фабио Фонини в полуфинален мач на турнира в Стокхолм. Водачът в схемата Димитров записа четвърти успех от шест мача срещу поставения под номер 6 италианец, който вчера изигра тежък трисетов мач с американеца Джак Сок, но днес се бори до последно срещу Димитров. Българинът водеше със сет и 2:0 във втората част, но позволи на италианеца да направи мини-обрат за 4:2. До края на срещата обаче 26-годишният хасковлия бе пределно концентриран и затвори мача в два сета.

В другия полуфинал миналогодишният шампион Хуан Мартин Дел Потро, поставен под №4, се изправя срещу испанския ветеран Фернандо Вердаско. През миналата година шампионът от 2013 Димитров бе спрян на 1/2-финалите именно от Дел Потро.

ПЪРВИ СЕТ

Григор взе за нула време откриващото си подаване в мача, но във второто бе притиснат от съперника си. Фонини успя да си извоюва две точки за пробив, като си заслужи втората с изключителен бекхенд-уинър по правата. Димитров обаче издържа, отрази точките за пробив, устоя на натиска и се пребори за гейма, повеждайки с 2:1 в резултата.
В четвъртия гейм Фонини изостана с 0:40 на свой сервис и Григор се възползва от ситуацията. Италианецът отрази първия брейкпойнт, но след удар на Фонини в мрежата при 15:40 геймът приключи с първия пробив в двубоя. Димитров затвърди пробива с лекота и авансът му стана 4:1, а след края на петия гейм Фонини взе медицнски таймаут, тъй като изпитваше някакви физически проблеми.
След подновяването на играта Григор спечели без проблеми двата гейма, в които разполагаше с началния удар до края на сета и взе първия сет с 6:3. Първата точка в деветия гейм се превърна в шедьовър, като двамата направиха изумително разиграване, завършило с перфектно бекхенд воле над глава на Григор.

ВТОРИ СЕТ

Вторият сет започна перфектно за Григор, който стигна до точка за пробив още в първия сервис-гейм на противника си. При 30:40 италианецът опита да изненада българина с къса топка, но тя не премина в полето на Григор и пробивът бе факт. С лекота Димитров затвърди пробива и поведе с 2:0, а после стигна и до 15:30 в следващото подаване на Фонини, но италианецът се измъкна. Веднага след това пък Димитров трябваше да обръща гейм от 0:30 и 15:40. Българинът не успя и след бекхенд в мрежата загуби подаването си за първи път от началото на турнира - 2:2.
С гейм на 15 след това Фонини дори излезе напред в резултата при 3:2. Нещата се объркаха още повече за Григор, който започна шестия гейм с двойна грешка, а със страхотен минаващ удар от форфенд Фонини стигна до 15:40 и успя да направи втори пореден пробив. Димитров обаче мигновено върна допуснатия секунди по-рано пробив. С прецизна и агресивна игра Григор стигна до 15:40, а при 30:40 “матира” съперника си с великолепен завършващ удар по правата от бекхенд. Димитров направи резултата 4:4 с гейм, който започна отлично за нашето момче, но от 40:0 се стигна до 40:40. Хасковлията обаче запази концентрация и взе следващите две точки, за да изравни резултата. В следващите 4 гейма нямаше пробиви, въпреки че Григор не взе съвсем лесно подаването си за 6:6.
Дойде време за тайбрека и той се разви просто перфектно за Григор, който взе първите три точки в него. С хубав втори сервис Фонини изненада Григор за 1:3, но Димитров поведе с 5:1. Италианецът върна един мини-пробив за 2:5, но следващите две точки бяха спечелени от българина, който за трети път в кариерата си се класира за финала в Стокхолм. През 2013 той грабна първата титла на ниво ATP в кариерата си след успех срещу испанеца Давид Ферер, а през 2014 отстъпи в битката за трофея на чеха Томаш Бердих.
Междувременно стана ясно, че хасковлията ще играе с квалификант в първия кръг на турнира във Виена следващата седмица.
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти