Ги Форже пред Sportal.bg: Григор има качествата да стане №1

Ги Форже пред Sportal.bg: Григор има качествата да стане №1

Директорът на "Ролан Гарос" Ги Форже сподели, че Григор Димитров разполага с всички качества да стане номер 1 в света. Бившият френски тенисист, който е директор и на турнира от сериите Мастърс в Париж, коментира пред Sportal.bg случващото се на Финалите на ATP в Лондон.

"Когато играеш този турнир, играеш срещу най-добрите. Играеш срещу тенисисти, които са печелили турнири през годината. Двама от тези тук спечелиха четирите турнира от Големия шлем. Надал се отказа по време на турнира, но най-добрите играчи през годината са тук", заяви Форже.

"Турнирът се провежда на страхотно място. Има 34 000 души, които всеки ден идват да гледат мачовете. Това е най-доброто, което може да се види в Тура. Дали е на сингъл или на двойки, знаеш, че ще видиш страхотни мачове, защото играчите чувстват, че това е мястото, където ги гледат, искат да се представят добре и да завършат сезона по най-добрия начин", допълни французинът, който е достигал до номер 4 в световната ранглиста и има 28 спечелени титли на сингъл в кариерата си.

Ги участва на финалния турнир за годината през 1991 г. на сингъл, а година по-рано печели титлата на последния Мастърс на двойки. "Помня, че когато аз се класирах за този Мастърс, бях много горд, защото да си част от тази малка група не се случва често в кариерата ти", спомня си той.

Като директор на "Ролан Гарос" той коментира каква е разликата в организацията на турнира от Големия шлем и Финалите на ATP: "Много е различно, защото "Ролан Гарос" е събитие, което протича три седмици. Имаме 128 мъже и 96 момичета в квалификациите, след това имаме 128 мъже и жени в основната схема, имаме юноши, турнир за хора в инвалидни колички. Това е много голям турнир, провежда се на открито. Имаме 16 корта, на които се провеждат мачовете. Има почти половин милион хора, които идват. Това е много по-широка зрителска аудитория.

Тук, в Лондон, е много сгъстен турнир. Къси мачове, на закрито, много атрактивни. Мисля, че затова тенисът на закрито е толкова различен. Няма вятър, няма слънце, знаеш кога играеш. Много е вълнуващо."



Ги Форже сподели, че обича да гледа Григор Димитров и мисли, че той може да стигне много по-нагоре. "Бях тъжен, защото Григор загуби в Париж. Обичам да го гледам как играе, той е прекрасен човек. Загуби от Джон Иснър, но се движеше добре, удряше топката отлично. На този етап аз си мислех, че той ще спечели турнира. Инсър, който също е отличен играч, обаче успя да го отстрани.

В сряда беше много впечатляващ срещу Гофен. Всички говорят за новото поколение - Зверев и другите. Аз мисля, че хората сякаш забравят за Григор, защото той би трябвало да се цели в първото място. Той притежава всички качества, за да го направи. Освен това е страхотен човек. Сега зависи от него дали ще го постигне", коментира французинът.

Той даде мнението си и за Мастърса в Париж, на който е директор, след като преди няколко седмици се оплака, че датите не са особено удачни. Поводът за изказването му бе отказът на Роджър Федерер да участва, а турнира пропуснаха и други водещи състезатели.

"Сега, да се говори за  промяна на датите на турнира не е актуално, защото е сложно. Проблемът не е в това Парижкия Мастърс да мине през февруари, а за да се случи това трябва да бъдат преместени американските турнири и е много сложно.  Имахме много добри години, като 2013 и 2014 г., когато първите осем поставени бяха на четвъртфиналите. Тази година имахме някои проблеми, но знаем, че щом сме последният Мастърс за годината, винаги ще е донякъде трудно. Но със сигурност сме доволни от това, което имаме, и сме горди да сме Мастърс 1000", сподели още Форже.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ, Лондон

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти