Опасна жега за Григор Димитров на Australian Open 2018

Опасна жега за Григор Димитров на Australian Open 2018

Опасно горещо ще бъде времето в Мелбърн по време на първата седмица от тенис турнира от Големия шлем Australian Open, предупреждават метеоролози. Докато в понеделник и вторник температурите не бяха шокиращи - средно 21 и 26 градуса по Целзий съответно, то в сряда се очакват максимални такива до 31, а четвъртък и петък ще бъде наистина опасно горещо - между 38 и 40 градуса.



Това са данни на метеоролога от световно известната компания AccuWeather, но са подкрепени и от Австралийското метеорологично бюро. Григор Димитров ще играе в сряда втория си мач от турнира и той ще се проведе около 10 часа българско време, но в Мелбърн ще е 19:00, когато започва вечерната сесия.
Димитров ще избегне голямата жега утре, защото по време на втория му мач се очакват температури от порядъка на 26-27 градуса, но ако евентуално играе в петък, ще чувства идентична горещина в сутрешните часове, а вечерната сесия ще се проведе при очакващи се дори над 40 градуса.

Официалният сайт на Australian Open обяви, че по всяко време срещата може да бъде прекъсната, заради високите температури, а решението за това се взима от съдията на стола. Обикновено ако температурата надвиши 40 градуса, мачът се прекъсва, но това може да стане и по данни от друг показател - т.нар. WetBulb Globe Temperature.



Той взима предвид стреса от горещината при излагане на директна слънчева светлина, както може да се случи на кортовете в Мелбърн. Освен температурата, той отчита и влажността на въздуха, скоростта на вятъра, ъгъла на слънчевата светлина и наличността на облаци - ако по този показател се надвишат 32.5 градуса по Целзий, мачовете също ще бъдат прекратявани. Този индекс се използва и от метеорологичните компании, за да калкулират “истинското усещане” на температурата, което може да не е същото като реалната такава.

Съобщава се също, че през уикенда се очаква значително понижаване на температурите и дори дъжд в неделя.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти