Федерер се потруди срещу германец, но не даде сет

Федерер се потруди срещу германец, но не даде сет

Защитаващият титлата си в Мелбърн Роджър Федерер записа победа във втори кръг срещу един от германските таланти в тениса Ян-Ленард Щруф, който много се понрави на феновете с атрактивния си стил на игра и непоколебимост до самия край.

Въпреки тях обаче швейцарският ас спечели с 6:4, 6:4, 7:6(4) и продължава към третото си препятствие за 19-и път в кариерата си, като ще срещне Ришар Гаске. Французинът по-рано през деня се справи с Лоренцо Сонего от Италия с 6:2, 6:2, 6:3. Успехът на Федерер над Щруф далеч не бе толкова безметежен, като 27-годишният германец направи само един уинър по-малко - 35 срещу 36.

Той обаче се хареса на над 77-те хиляди зрители в Мелбърн с честите си излизания на мрежата, с които засенчи дори голям майстор на този прийом като Федерер. Швейцарецът пък често пробваше да откликне на тази тактика с удари в тялото на съперника, но когато направи минаващ бекхенд, стигна до първия си пробив в мача и спечели първия сет.

Във втория пък по абсолютно същия начин Маестрото стигна до брейк за 4:3, само че този път той бе поставял под напрежение противника си от ретур от самото начало на частта.

Щруф проби за 3:1 от втората си възможност в третия сет, но не можа да затвърди и позволи на по-опитния си и по-именит противник да възстанови паритета. В крайна сметка след 51 минути игра (общо 1:57 часа) и три мини-пробива Федерер си подпечата победата.

“Стана хубав мач. Бях го проучил добре. Знаех, че той може да изпълнява сервиси с 215-220 км/ч. Въпросът беше дали аз ще успея да го пробия с добра защита или след негови пропуски. Мисля, че се получи по малко и от двете. Доволен съм, че приключих мача в три сета и продължавам напред.

Не е мое решение да играя във вечерната сесия, организаторите се съобразяват с много хора. Добре се чувствам и съм доволен от играта си днес, тези условия ми прилягат. Естествено, по-добре ми се струва да играя вечерта. Хубаво е, че ще играя с Ришар, който също ползва бекхенд с една ръка, защото ние трябва да се подкрепяме и да се поддържаме живи”, коментира Федерер.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти