Григор се измъчи, но е на осминафиналите

Григор се измъчи, но е на осминафиналите

Григор Димитров се класира за осминафиналите на Australian Open след победа с 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 над Андрей Рубльов. Срещата бе изпълнена с грешки и пропуснати възможности, а играта на българина бе на приливи и отливи. Следващият съперник на третия в света ще бъде победителят от двубоя между Ник Кирьос и Жо-Вилфред Цонга.

Най-добрият български тенисист взе реванш от 20-годишния руснак, който го победи миналата година на US Open. Двамата прекараха на корта малко над 3 часа и в тях имаха сериозни проблеми със сервиса. Григор завърши с 15 двойни грешки, а съперникът му с 13. Димитров обаче направи 45 печеливши удара срещу 29 за руснака.

Полуфиналистът в Мелбърн от миналата година във втори пореден мач има проблеми с играта си. Както и самият той каза - важно е да печели, когато не играе добре, но ако не подобри представянето си, го очакват тежки моменти още в следващия му мач.

Час преди началото на мача температурата в Мелбърн достигна 40 градуса, но малко преди двамата тенисисти да излязат на корта падна с няколко градуса. Рубльов и Димитров играха с почти еднакви екипи от новата розова колекция на Nike.

Григор допусна пробив още в първия гейм. В първите три разигравания българинът допусна непредизвикани грешки и се стигнадо 0:40. Третият в света спаси първите два брейкпойнта, но при третата допусна нова непредизвикана грешка, този път от бекхенд.

Димитров успя да влезе в ритъм и бързо върна пробива за 2:2. Той оставяше в разиграванията достатъчно, за да дочака грешки на руснака, който прати няколко топки в аут. След това спаси две възможности за пробив и се измъква он 15:40 при своя начален удар. Григор вдигна нивото и направи решителен пробив за 5:3. Той направи няколко отлични отигравания. Руснакът спаси две възможности за пробив, но при третата не успя. Секунди по-късно най-добрият български тенисист сложи край на първия сет.

Григор преодоля и Рубльов@@@

Във втория сет Григор имаше предимство. Той играеше изключително разумно, като намали до минимум грешките. Полуфиналистът в Мелбърн от миналия сезон изчакваше грешки на съперника, а при възможност атакуваше и направи някои отлични завършващи удари. Процентът на първия му сервис се увеличи. Българинът стигна до ранен пробив и контролираше събитията на корта. Рубльов имаше някои проблеми и с жегата, като дори попита съдията каква е политика при подобни условия на игра.

Така необяснимо Димитров изпусна инициативата. Той спаси първите две възможности за пробив. Втората дойде след негова двойна грешка, за която той се реваншира с два поредни отлични сервиса. Руснакът стигна до нов шанс и този път успя, изравнявайки резултата за 4:4. Това му даде нова увереност и той взе убедително следващото си подаване.

Това доведе до колебания и Григор стартира следващия гейм с две двойни грешки. Той успя да се справи със ситуацията и спечели три поредни точки, но първият му сервис въобще не влизаше. Непредизвикана грешка доведе до сетбол за Рубльов, а нова грешка подари втората част на съперника му. Ядосан от начина, по който изпусна втория сет, на почивката Григор скъса фланелката си.

Точките завършваха по-често с грешки, а не с печеливши удари в третия сет. Димитров пропусна три шанса за пробив в третия гейм, а съперникът му ставаше все по-уверен. Проблемите за българина се увеличаваха, а разколебаването в играта му бе повече от очевидно. След неубедителен гейм той допусна пробив, след който изоставаше с 2:4.

Проблеми със сервиса на руснака позволиха на Григор да стигне до брейк пойнт в следващия гейм. Третият в света направи много точно оспорване на топка, която бе дадена за ас на съперника му. След видеоповторението се видя, че топката е била в аут, което означаваше втори сервис, а след него българинът успя да върне пробива.

След това Григор показа и двете си лица в рамките на един гейм. Той взе инициативата и поведе с 40:0. Последва нов лек срив, две двойни грешки и се стигна до равенство, но последваха два добри сервиса и той взе гейма. Рубльов имаше своите пробелим, а българинът се възползва, пробивайки за 5:4. С много мъки Димитров успя да затори третата част при петия си сетбол. В последния гейм той направи 3 двойни грешки и до този момент вече имаше 12.

В четвъртия сет двамата се мъчиха на корта под неумоливите лъчи на слънцето, а геймовете ставаха все по-дълги. Руснакът трябваше да се справя с по един шанс за пробив в първите три гейма, в които сервираше, но успяваше да се измъкне. Рубльов скъса връзките на маратонката си в третия гейм, което доведе до няколкоминутно прекъсване. Малко по-късно, при брейк пойнт, двамата направиха най-дългото разиграване в мача, което включваше 17 удара, а руснакът успя да го спечели с малко късмет.

Рубльов отговори на предизвикателството с двойните грешки, като направи 3 в петия гейм и на този етап успя да изпревари Григор по този показател с общо 13 от началото на срещата. Българинът не остана по-назад и с нови три веднага го изправи в следващия гейм, в който успя да спаси и три възможности за пробив, за да изравни резултата за 3:3.

Димитров нанесе своя удар в седмия гейм, когато най-накрая успя да проби. Той трудно приключи мача, като на своя сервис трябваше да се справя с два брейк пойнта, но го направи и можеше да се радва на измъчената победа.

Григор преодоля и Рубльов@@@
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти