Григор Димитров пропусна шанса да блесне срещу Джокович в "Куинс"

Григор Димитров се представи разочароващо във втория сет и отстъпи на Новак Джокович с 4:6, 1:6 във втори кръг в тенис турнира от сериите АТР500 в "Куинс". Българинът се противопоставяше отлично в първата част срещу 12-кратния шампион от "Големия шлем", но две двойни грешки при 4:5 (последната при сетбол) и грешно взето решение да атакува мрежата от неизгодна позиция станаха причина за загубата на равностоен сет. Във втория Димитров съвсем се изключи от мача и чак в седмия гейм имаше признаци, че е сред най-добрите в спорта, но Джокович затвори двубоя за 67 минути, като получи огромен брой подаръци от съперника си.
31-годишният Джокович, който е 22-и в света в момента, има 68 титли в кариерата си, с 60 повече от Григор. Белградчанинът е в серия от пет поредни победи срещу Димитров, като има общо седем успеха в осем мача с хасковлията. За последно преди днес двамата играха през есента на 2016 година на турнира "Мастърс" в Париж, когато сърбинът триумфира с 4:6, 6:2, 6:3.
Те имаха един предишен мач на трева на "Уимбълдън" през 2014 година, когато на полуфиналите Джокович печели с 6:4, 3:6, 7:6(2), 7:6(7). Единствената победа на Димитров е през 2013 година на червено на турнира "Мастърс" в Мадрид със 7:6(6), 6:7(8), 6:3.
ПЪРВИ СЕТ
Джокович спечели първия си сервис-гейм, като печелеше лесни точки, когато вкарваше първото си подаване - тогава Димитров не успяваше да върне топката в полето му. Единственото разиграване бе спечелено от българина, когато двамата разменяха бекхенд-слайсове по диагонала и Джокович сбърка, а иначе сърбинът направи и една двойна грешка.
Григор се оказа внезапно в беда в своя сервис-гейм, след като сбърка два форхенда от средата на основната линия, но се спаси с прекрасен ас от втори кик сервис, а после проведе отлично разиграване и записа уинър от форхенд по опразнената права. Димитров заби и сервис по диагонала от дюс полето, който не беше върнат, след което показа търпение и рязко смени посоката с форхенд по обратния диагонал, прококирайки грешка на Джокович - 1:1. Въпреки че посрещаше на повече от метър зад основната линия, Григор не можа да върне нито един от първите сервиси на Ноле в следващия гейм, което доведе до бързо 1:2. Българинът отговори подобаващо на предизвикателството, предизвиквайки с втори сервис ретур в мрежата от страна на Джокович, после записа ас и още един невърнат сервис. 12-кратният шампион от "Шлема" все пак записа точка, след като този път спечели размяната на слайсове от "обратната страна" и излезе на мрежата, а Григор не можа да го задмине с бекхенда по правата. Ас номер 3 обаче бързо направи резултата 2:2.
Григор успя да върне само един сервис на чудесно изпълняващия първото си подаване сърбин, но отстъпи в разиграването с провокирана грешка от бекхенд - 2:3 без дори шанс за мисъл за пробив от страна на някого от двамата. Двамата направиха две продължителни разигравания в момент, в който Димитров не вкарваше първия си сервис - първото бе спечелено от хасковлията, въпреки дълбокия ретур и остър форхенд по диагонала на съперника, а второто отиде на сметката на Ноле след грешка от труден форхенд. При 30-30 Григор спечели още една размяна на форхенди от основната линия, в която Джокович бе по-пасивен и в крайна сметка пресили удара си, а вторият ас в гейма и петият в мача на Димитров доведе до 3:3.
Ноле сервираше изцяло на форхенда на Григор и направи една двойна грешка, като наблягаше на спиранията на подготовката, пропуснатите първи сервиси, а и дългите тупкания на топката. Григор натисна ретура и провокира грешка от форхенд на съперника, но в следващия момент сърбинът го матира с контра пие и си взе сервис-гейма, макар не толкова убедително - 3:4.
Хасковлията сбърка форхенд и подари точка на Джокович, но компенсира с невърнат сервис и уинър от същата страна. За 40-15 той проведе великолепно разиграване от основната линия, в което тестваше и форхенда, и бекхенда на Ноле, а в крайна сметка го принуди да сбърка при бекхенд-слайс в близост до мрежата. Следващият такъв удар на Джокович го подтикна да излезе на мрежата, но Григор го задмина с прекрасен форхенд-уинър - 4:4.
С невероятно воле на мрежата сърбинът спечели едно от най-красивите разигравания в турнира изобщо, като в него и двамата имаха своите моменти и изходът можеше да е различен. За съжаление, Димитров не можа да се възползва от агресивния си ретур и рискът му не се оправда - 4:5. Българинът започна следващия гейм с двойна грешка и сбъркан елементарен форхенд за 0-30, при което прибърза с излизането на мрежата и бе лесно разминат от любимия бекхенд на Джокович за три сетбола. Първият бе спасен с хубав втори сервис и смел форхенд по обратната права, вторият бе отразен след спечелена размяна на плоски бекхенди по диагонала (Джокович се подхлъзна за четвърти път в мача и прати своя в аут), но с още една двойна грешка Димитров предаде сета - 4:6 за 35 минути.
ВТОРИ СЕТ
Джокович отново умело използваше втория си сервис, когато бе нужно, за да спечели сравнително безпроблемно сервис-гейма си, след което поведе с 0-30 (нова двойна грешка). Димитров обаче повиши нивото на първото си подаване - ас, провокиран сбъркан бекхенд, после успешна атака на мрежата и завършващ смач. Стигна се до дюс след втори пореден страхотен ретур на Джокович, който му помогна да контролира и спечели разиграването, но с ас и невърнат сервис Григор спечели подаването си - 1:1.
Димитров отново взе една точка на посрещане с прекрасна комбинация от основната линия, но нямаше отговор нито на подсечените сервиси в тялото му, нито на първите подавания на Ноле - 1:2.
С нови две двойни грешки Григор подари два шанса за пробив на Джокович, като отрази първия с добра комбинация сервис-мрежа, но след това пак зарадва сърбина с непредизвикана грешка от бекхенд - в мрежата. Така без да го е заслужил с игра, Ноле поведе със сет и пробив.
12-кратният шампион от "Шлема" затвърди убедително на нула, като Димитров върна само два пъти сервиса, но не успя да влезе в разиграване. Tри непредизвикани грешки от форхенд и една от бекхенд на българина станаха причина Ноле отново да бъде пробит - 1:5. Сякаш чак тогава напрежението смени полетата, защото Джокович направи две двойни грешки, а Григор спечели великолепно разиграване с драйв воле в близост до мрежата и си заслужи брейк-бол, който обаче бе отразен с ас. Българинът прати слайс в аут в следващия момент, а още една двойна от ракетата на Джокера възстанови равенството. Поредният сбъркан бекхенд-слайс доведе до втори мачбол, от който белградчанинът пак не се възползва, защото пасивността му бе наказана с печеливш форхенд по обратния диагонал. Невърнат сервис от Григор стана причина за трети мачбол, но Джокович пак бе прекалено дефанзивен след второто си подаване и отново бе наказан от Димитров. Сценарият обаче продължи да се разгръща - сбъркан бекхенд-слайс и ретур в аут материализираха четвъртия мачбол за Ноле.
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти