Федерер: Има и положителни, и отрицателни неща в създаването на новия отборен турнир

Федерер: Има и положителни, и отрицателни неща в създаването на новия отборен турнир

Роджър Федерер намира и положителни, и негативни фактори около създаването на новия турнир между национални отбори в професионалния тенис, след като от АТР обявиха, че новата надпревара ще стартира през януари 2020-а година в Австралия. Купата на АТР ще предлага 750 точки за световната ранглиста и нейният награден фонд ще бъде внушителните 15 милиона щатски долара.

Участието на елитните тенисисти в отборните турнири не е задължително, въпреки че квалификацията ще бъде определяна от ранга на играчите в съответните отбори.

"Можем да махнем и 20 турнира, но не виждам кому е нужно това. Не и на тези 20 турнира, не и на хилядите тенисисти в тура. Това е просто една опция. Другата е да решаваме с отбора къде ще бъдат приоритетите и колко физическо и психическо натоварване може да поеме тялото. На колко пътуване може един човек да издържи?", заяви швейцарецът.

"Хубавото е, че ние не сме служители на клуб. Ако пожелая, в този момент мога да изляза от вратата и да отида на почивка. Няма кой да ме спре. Няма да им се хареса (на хората от неговия отбор), но аз мога да го направя. Това е огромната привилегия на професионалните тенисисти", продължи Федерер.

"Намирам както положителни фактори, така и негативни. Но по начинът, по който турът е структуриран в този момент, трябва да бъдеш изключително дисциплиниран и заедно с отбора си да решаваш какво е най-добро за самия тенисист. Той също има право на глас", каза още той.

"Все още не сме виждали новия формат на "Купа Дейвис'. Не сме видели и световната отборна купа, така че просто трябва да изчакаме. Ако световната отборна купа бъде проведена, тя ще бъде през първата седмица на сезона и ще бъде интересно. Купа 'Дейвис' пък има богата история и хората искат да играят в нея", категоричен бе Федерер.

"Не мисля, че промените са кой знае колко големи, а и турнирите не се увеличават драстично. Просто има още една допълнителна отборна надпревара и аз смятам, че самите тенисисти са доволни от това", завърши швейцарецът, който спечели групата си на финалния турнир в Лондон.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти